Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 28 Αυγούστου

1749 Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.

1910 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8 - 3/9/1910). Η απόφαση του συνεδρίου περιελάμβανε: Την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, τον γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

1944 Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες.

1944 Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Εβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Εβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

1947 Ξεκινά στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας. Από τους 67 κατηγορούμενους οι 56 καταδικάστηκαν σε θάνατο.

1948 Τα Αρχηγεία Περιοχών του ΔΣΕ ανασυγκροτούνται σε Μεραρχίες. Δημιουργείται το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο του ΔΣΕ.

1948 Ξεκινά η επιχείρηση «Ταύρος». Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουργκάνα. Οι υπερασπιστές της Μουργκάνας, παρά τον εξαιρετικά άνισο συσχετισμό δυνάμεων (ένα προς δέκα υπέρ του αστικού στρατού), κράτησαν ηρωικά μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη, οπότε με έναν πετυχημένο και τολμηρό ελιγμό, κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αντίπαλο και να περάσουν με ασφάλεια στα Ζαγόρια.

1987 Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.

Κυριακή 29 Αυγούστου

1632 Γεννιέται ο Βρετανός (Αγγλος) φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του κλασικού φιλελευθερισμού.

1842 Με τη Συνθήκη του Νανκίν ολοκληρώνεται ο Α' πόλεμος του οπίου μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κίνας. Η νικήτρια Βρετανία αποσπά από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

1941 Δημοσιεύεται η γερμανοϊταλική διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της «νέας τάξης πραγμάτων» στην Ευρώπη.

1949 Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάση της μάχης στον Γράμμο ανάμεσα στον Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη ΛΔ της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει. Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ.

1949 Η Σοβιετική Ενωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας το μονοπώλιο της κατοχής του ατομικού όπλου από τις ΗΠΑ.

1955 Ο Νίκος Καρδαμήλας, μετά τη σχετική του καταδίκη από το Διαρκές Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, εκτελείται με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1977 Πειράματα σε καταδίκους πραγματοποιούσε η CIA από το 1948 έως το 1973, αποκαλύπτει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στόχος των πειραμάτων, που στοίχισαν συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η ανακάλυψη τρόπων ελέγχου της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ