Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 6 Ιούλη

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Ελληνες και την επίδοση φόρου υποτέλειας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός και ο μογγολικός επαναστατικός στρατός μπαίνουν νικηφόρα στην Ούργκα, πρωτεύουσα της Μογγολίας. Στις 10 του μήνα σχηματίζεται επαναστατική κυβέρνηση στη Μογγολία.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του.

1971 Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδικάζει με τον Α.Ν.509 τους Στρατή Τσαμπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

1974 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στον βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων.

Κυριακή 7 Ιούλη

1822 Αρχίζει να εφαρμόζεται το σχέδιο του Κολοκοτρώνη, με στόχο να παρεμποδιστεί ο Δράμαλης να φτάσει στην Κόρινθο. Ακολουθώντας την τακτική της «καμένης γης» του Ρώσου αρχιστράτηγου Κουτούζοφ, διατάζει να καούν όλη η σοδειά του αργολικού κάμπου και οι αποθήκες τροφίμων. Ο εχθρός αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού.

1893 Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908.

1908 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας.

1936 Γεννιέται ο Νίκος Ξυλούρης, ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, ο καλλιτέχνης και αγωνιστής, που σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

1937 Ξεκινά ο Β' Ιαπωνοκινεζικός Πόλεμος. Ο πόλεμος έληξε ουσιαστικά με την ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, 8 χρόνια αργότερα.

1941 Αρχίζει το ένοπλο αντάρτικο στη Σερβία κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

1943 Συνέρχεται η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη ανταρτών, στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, καθώς και αντιπρόσωποι των αντάρτικων κινημάτων της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

1981 Την εγκατάσταση πυραύλων «Κρουζ» στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση.

2005 Τρομοκρατική επίθεση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες συγκλονίζει το Λονδίνο και αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω ένταση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ