Τρίτη 3 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Αποκλείει την κατάργηση των διδάκτρων

Σε μια περίοδο που η λαϊκή οικογένεια δυσκολεύεται να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο να καταργήσει τα δίδακτρα στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτησης (ΙΕΚ) τα οποία επιβαρύνουν τους σπουδαστές κατά 367 ευρώ το εξάμηνο.

Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα.

Οπως είπε ο υπουργός, η κατάργηση των διδάκτρων δεν είναι δυνατή με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες της χώρας και ισχυρίστηκε ότι η Γραμματεία της «διά βίου μάθησης» ενισχύει με μια «επιταγή» τους φτωχότερους σπουδαστές το ύψος της οποίας είναι ίσο με τα δίδακτρα δύο εξαμήνων. Το σχετικό πρόγραμμα όμως έχει ημερομηνία λήξης και αφορά έναν περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, όταν η μάζα των παιδιών που καταλήγουν στα ΙΕΚ αυξάνεται ραγδαία. Δεν απαντά καθόλου στη «θηλιά» που πνίγει το λαιμό των σπουδαστών και των οικογενειών τους, αφού καταρχήν δε δίνεται σε όλους τους σπουδαστές, οι οποίοι, πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα δίδακτρα και μετά να καταθέσουν αίτηση ελπίζοντας ότι θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους. Μάλιστα, αν ο σπουδαστής είναι μετανάστης, επειδή τα δίδακτρα είναι διπλάσια, η επιδότηση μειώνεται στο μισό. Μάλιστα, είναι προκλητικό πως η «επιταγή» δίνεται και σε όσους φοιτούν σε ιδιωτικές σχολές, δηλαδή το κράτος ενισχύει απευθείας τους εμπόρους της κατάρτισης.

Ανάμεσα σ' άλλα, το κυβερνητικό στέλεχος ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περάσει από την 1η Ιουλίου η αρμοδιότητα των ΙΕΚ στις κατά τόπους περιφέρειες.

Ο Γ. Ζιώγας ζητώντας την κατάργηση των διδάκτρων κατήγγειλε ότι οι σπουδαστές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν απειλούνται με διαγραφή αφού για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη πληρωμής των διδάκτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ