Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης |
Χτες, με την παρέμβασή της, η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης κατάφερε την επανασύνδεση του νερού σε 5 οικογένειες και διακανονισμό για την αποπληρωμή των οφειλομένων που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 500 ευρώ για καθεμία περίπτωση. Επίσης, πέτυχε το διακανονισμό αποπληρωμής για δύο οικογένειες που τους είχε σταλεί ειδοποιητήριο για επικείμενη διακοπή της υδροδότησης. Επίσης, η διεύθυνση της ΔΕΥΑΞ δεσμεύθηκε ότι δεν θα διακοπεί η υδροδότηση σε κανένα λαϊκό σπίτι το οποίο θα προσέλθει για διακανονισμό του χρέους του με ευνοϊκούς όρους.
Με υπόμνημα που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ η Λαϊκή Επιτροπή - και συνυπογράφουν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» - σημειώνει πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλές εργατικές - λαϊκές οικογένειες πέφτουν θύματα των επιταγών και της πολιτικής της κυβέρνησης, με τη διακοπή της παροχής νερού από τη ΔΕΥΑΞ με αιτιολογικό τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης. Καταγγέλλει ότι «τα τελευταία χρόνια τα τιμολόγια του νερού έχουν αυξηθεί κατά 160% επιβαρύνοντας αβάσταχτα τον εργαζόμενο λαό».
Τονίζει ότι «η δημοτική αρχή, και η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Ξάνθης, οφείλει να σταματήσει την πολιτική της διακοπής του νερού σε συμπολίτες μας, οι οποίοι για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να σταματήσει την ίδια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ. Να σταματήσουν να στερούν από ανθρώπους που η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο τους έστειλαν στην ανεργία και την ανέχεια ένα αγαθό όπως είναι το νερό».
Ξεκαθαρίζει ότι «στον αντίποδα της πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού, που ιδιωτικοποιεί το νερό και αφήνει ανεκμετάλλευτες τεράστιες ποσότητες, το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής του έχει μόνο μία νικηφόρα προοπτική. Περνά από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κοινωνική συμμαχία, λαϊκή εξουσία και οικονομία, ώστε η αξιοποίηση του νερού να σχεδιάζεται, υλοποιείται και ελέγχεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».
Και απαιτεί:
-- Αμεση επανασύνδεση του νερού στις λαϊκές οικογένειες, με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης.
-- Να διακανονίζονται οι οφειλές με βάση την πραγματική δυνατότητα των οφειλετών να εξοφλήσουν το υπόλοιπο του χρέους.
-- Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μένει χωρίς νερό.
-- Δωρεάν παροχή ύδρευσης στους ανέργους, για όλο το χρονικό διάστημα που δεν έχουν εργασία.
-- Μειωμένα τιμολόγια για πολύτεκνες - τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες.
-- Βελτίωση της ποιότητας του νερού με υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Να μην προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις που μετατρέπουν το νερό σε εμπόρευμα.
-- Αμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με μακροπρόθεσμο στόχο την κατάργησή τους.
-- Να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια του νερού και να αφαιρεθούν από αυτά οι λοιποί φόροι και επιβαρύνσεις.