Το κόκκινο χαλί στα «γεράκια του πολέμου» στρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, θεσπίζοντας ειδικό καθεστώς υπερέκπτωσης 100% σε επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2026 που βρίσκεται σε διαβούλευση! Βασική στόχευση είναι η παροχή «κινήτρων» τόσο στα μεγαθήρια του πολέμου, όσο και σε «νεοφυείς επιχειρήσεις» - τις λεγόμενες startups - προκειμένου να προχωρήσουν σε «επενδύσεις», στην προσπάθεια να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν, με στροφή στην πολεμική οικονομία.
Το καθεστώς αυτό της υπερέκπτωσης, που πατάει στον κανονισμό 651/2014 της Κομισιόν, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, αποτελεί μια εκ των ανακοινώσεων της ΔΕΘ και προβλέπει ενίσχυση με τη μορφή υπερέκπτωσης δαπανών για επενδύσεις σε «στρατηγικούς τομείς της άμυνας και της κατασκευής οχημάτων και αεροσκαφών», που αφορούν στους εξής επιλέξιμους κλάδους: Κατασκευή όπλων και πυρομαχικών, μηχανοκίνητων οχημάτων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για μηχανοκίνητα οχήματα, άλλων μερών και εξαρτημάτων για μηχανοκίνητα οχήματα, αεροσκαφών και συναφών μηχανημάτων, κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων μάχης.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το δάκτυλο στο μέλι των κρατικών εκπτώσεων - επιδοτήσεων θα βάλουν εταιρείες που έχουν την έδρα τους ή διατηρούν υποκατάστημα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Οι εταιρείες αυτές θα απολαύσουν διπλή φορολογική έκπτωση, αφού το κόστος της επένδυσης εκπίπτει μία φορά από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών και επιπρόσθετα εκπίπτει ίσο ποσό ως υπερέκπτωση στο 100%. Με άλλα λόγια, οι όμιλοι της πολεμικής βιομηχανίας απαλλάσσονται ...στο τετράγωνο από οποιονδήποτε φόρο για την επένδυσή τους, με στόχο να μεγαλώσει κι άλλο το περιθώριο του κέρδους και να επιταχυνθεί η παραγωγή πολεμικού υλικού. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε μια επιχείρηση που επενδύει 50.000 ευρώ, θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το συνολικό ποσό των 100.000 ευρώ. Με φορολογικό συντελεστή 24% θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος 24.000 ευρώ. Ετσι, περίπου το 48% της επένδυσης επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό!
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και «άυλα» στοιχεία, όπως τεχνολογίες λογισμικού και νέες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή σε προηγμένα οπλικά συστήματα, συστήματα παρακολούθησης και πληροφοριών κ.τ.λ. Το γεγονός εξάλλου ότι η κρατική στήριξη απευθύνεται και σε εταιρείες που διατηρούν παραρτήματα στην Ελλάδα, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί - για παράδειγμα - μεγάλα ισραηλινά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας έτρεξαν να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά με εξαγορές παλιών κρατικών ομίλων και συμπράξεις με άλλες εταιρείες. Είναι τέλος εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτά τα προνόμια και ως μέσο χειραγώγησης εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων, παρουσιάζοντας την πολεμική οικονομία ως ευκαιρία για «νέες θέσεις εργασίας», «καλύτερες αμοιβές», «στροφή σε νέο παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο τη βιομηχανία». Τίποτα απ' αυτά βέβαια δεν συναντιέται πουθενά με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, που γίνονται σκόνη στις μυλόπετρες της εκμετάλλευσης και της πολεμικής προετοιμασίας.
Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι μεταξύ των επίδοξων «μνηστήρων» που έχουν να λαμβάνουν, είναι οι εταιρείες που τον περασμένο Απρίλη πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν με τον Κυρ. Μητσοτάκη το μερτικό τους από την πίτα του «ReArm» και των λοιπών ευρωενωσιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι διαμόρφωσαν από κοινού το νέο πακέτο που ξεφουρνίζει τώρα το οικονομικό επιτελείο με το προσχέδιο ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού.
Ανάμεσα σε αυτά τα ηχηρά ονόματα είναι η «Intracom Defence» (στενός συνεργάτης του ΝΑΤΟ), που έχει πωληθεί στην ισραηλινή θανατοβιομηχανία «Israel Aerospace Industries», η επίσης ισραηλινής ιδιοκτησίας πλέον ΕΛΒΟ (SK Group), η «Metka» (βιομηχανικός και κατασκευαστικός βραχίονας της «Metlen» του Μυτιληναίου) που μεταξύ άλλων συμμετέχει στην κατασκευή των Patriot και των αρμάτων μάχης Leopard 2-Hel και πολλοί ακόμη «δυνατοί παίκτες» της πολεμικής προπαρασκευής που εμπίπτουν στις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Δίπλα σ' αυτούς βρίσκονται και μικρότερες επιχειρήσεις, που είτε με παραγγελίες φασόν από τις μεγαλύτερες, είτε με αυτοτελή συμμετοχή στην πολεμική βιομηχανία, συμπληρώνουν το παζλ της πολεμικής οικονομίας.
Στην αντίπερα όχθη των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο βρίσκονται τα νέα μέτρα - λαιμητόμος για το λαϊκό εισόδημα που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οπως η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων στα 73,5 δισ. ευρώ το 2026, έναντι 70,8 δισ. το 2025, η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ στα 29,1 δισ. ευρώ, έναντι 27,5 δισ. το 2025 και η αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που θα φτάσουν τα 7,44 δισ. ευρώ το 2026, έναντι 7,39 δισ. το 2025. Από μόνα τους αυτά τα μεγέθη δεν βγάζουν στη σέντρα μόνο την κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου που στηρίζουν τη «στρατηγική (βλέπε πολεμική) αυτονομία» της ΕΕ και ψηφίζουν στη Βουλή τους πολεμικούς προϋπολογισμούς...