Η πασαρέλα της Eurovision αποτέλεσε για άλλη μια φορά ντεκόρ σε γεωπολιτικά παιχνίδια και το τέλειο έδαφος για να «λάμψει» ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, με τις «πλάτες» πάντα της επίσημης διοργάνωσης. Το μήνυμα της εκστρατείας ξεπλύματος, το οποίο πλημμύρισε τα social media, ήταν σαφές: «Ψηφίστε Ισραήλ 20 φορές». Σε 35 γλώσσες μάλιστα. Και φυσικά, οι Ισραηλινοί μακελάρηδες και οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοί τους δεν έγιναν ξαφνικά... φιλόμουσοι.
Ερευνα του «Eurovision News Spotlight» αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Lapam, η διαφημιστική Υπηρεσία της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία εξυπηρετεί διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιες επιχειρήσεις του κράτους του Ισραήλ, τοποθέτησε πριν από τον διαγωνισμό χιλιάδες διαφημίσεις με εκατομμύρια προβολές και αναπαραγωγές σε όλα τα προϊόντα της Google. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, έχει προβεί σε περισσότερες από 5.000 διαφημίσεις, με τις 2.000 από αυτές να «τρέχουν» τις τελευταίες 30 ημέρες. Οι διαφημίσεις - πραγματικός καταιγισμός - παρείχαν οδηγίες για την ψηφοφορία και ενημέρωναν πως ο καθένας μπορεί να ψηφίσει μέχρι και 20 φορές την εκπρόσωπο του Ισραήλ στον διαγωνισμό.
Σε μια από τις περιπτώσεις, ένας λογαριασμός στο Youtube με όνομα χρήστη Vote4NewDayWillRise, από τον οποίον ανέβηκαν 89 βίντεο μεταξύ 6 και 16 Μαΐου, φέρεται να συγκεντρώνει σχεδόν 37 εκατομμύρια προβολές. Ο λογαριασμός, ο οποίος αναφέρεται ως εγκατεστημένος στο Ισραήλ, συνδέεται μόνο με την επίσημη πύλη ψηφοφορίας του διαγωνισμού της Eurovision. Το κανάλι δεν αποτελεί επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης, τα στοιχεία όμως του Κέντρου Διαφάνειας Διαφημίσεων της Google επιβεβαιώνουν ότι οι διαφημίσεις τοποθετήθηκαν από τον επαληθευμένο λογαριασμό της Ισραηλινής Κυβερνητικής Υπηρεσίας Διαφήμισης. Οι επίσημοι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης του κράτους του Ισραήλ αναπαρήγαγαν στη συνέχεια τα βίντεο σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Instagram, το TikTok και το «X».
Αλλά και οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο ενθάρρυναν επίσης τον κόσμο να «ψηφίσει 20 φορές». Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο «περίεργο» γεγονός που κατήγγειλαν θεατές στη Νορβηγία, οι οποίοι όταν ψήφιζαν το τραγούδι της Κροατίας λάμβαναν μήνυμα που τους ευχαριστούσε για την ψήφο τους στο Ισραήλ! Κάπως έτσι, παρά το γεγονός ότι στον διαγωνισμό η αντιπροσωπεία του Ισραήλ κατέλαβε την 14η θέση στις ψηφοφορίες των κριτικών επιτροπών, ο υψηλότερος αριθμός ψήφων του κοινού στην ιστορία του θεσμού - ή ό,τι παρουσιάστηκε ως τέτοιο - έδωσε στο ισραηλινό τραγούδι τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη!
Κατά μία έννοια, οι διαφημίσεις για την Eurovision αποτελούν «παρέκκλιση» από τα συνηθισμένα μηνύματα που εκπέμπει το ισραηλινό πρακτορείο προπαγάνδας, το οποίο περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ως «Οργανισμός υπεύθυνος για πολυάριθμες διαδικασίες μάρκετινγκ που περιλαμβάνουν δημόσιες και κοινωνικές εκστρατείες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων». Μια σύντομη έρευνα στις διαφημιστικές εκστρατείες αναδεικνύει άλλα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Επιθέσεις σε οργανισμούς που ασκούν κριτική στο κράτος - δολοφόνο, αφηγήματα υποστήριξης των αθλιοτήτων του Ισραήλ στη Γάζα κ.ο.κ
Δεν προκαλεί βέβαια καμία εντύπωση ότι το κράτος - δολοφόνος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον δημοφιλή διαγωνισμό για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι λαοί στηρίζουν τάχα με την ψήφο τους όχι το τραγούδι, αλλά τη γενοκτονία που συνεχίζεται σε βάρος του πολύπαθου λαού της Παλαιστίνης. Αλλωστε, έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα ότι ο προπαγανδιστικός του μηχανισμός είναι πολυεπίπεδος, όπως και ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε «χαραμάδα» για να ξεπλύνει το δολοφονικό του έργο. Αυτό δείχνει άλλωστε και η έντονη δραστηριότητα της πρεσβείας τους στη χώρα μας, που επιχειρεί να βρωμίσει με την προπαγάνδα της από σχολεία μέχρι εκθέσεις βιβλίου, παίρνοντας βέβαια δυναμική απάντηση.
Για την Ιστορία, να θυμίσουμε ότι η Eurovision γεννήθηκε ως ιδέα του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των εναλλακτικών τρόπων που αναζητούσε η ιμπεριαλιστική συμμαχία στα μέσα της δεκαετίας του 1950 για να προωθήσει τη λεγόμενη «ήπια ισχύ». Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ΝΑΤΟ που αποχαρακτηρίστηκαν το 2015 και περιγράφουν τη δημιουργία της διοργάνωσης ως αποτέλεσμα μιας έκθεσης που παρέδωσαν στις 28/1/1955 τα μέλη της «Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τον Πολιτισμό και τη δημόσια πληροφόρηση» στον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης κι ενώ ήδη στο πρότζεκτ είχε εμπλακεί το BBC.
Από τότε η διοργάνωση έχει «τιμήσει» ουκ ολίγες φορές τις «ρίζες» της, αναπαράγοντας αντικομμουνισμό του «κονσερβοκουτιού» με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ή επιστρατεύοντας ...αυτόματους κόφτες για τα γιουχαΐσματα του κοινού ενάντια στην παρουσία του Ισραήλ. Οπότε, μόνο παράξενο δεν είναι το γεγονός ότι το κράτος - χασάπης έτρεξε και φέτος να καπαρώσει το πρώτο τραπέζι στον διαγωνισμό...