Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υποχρηματοδότηση και το μπαλάκι ... στους γονείς

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με βαρύ το σημάδι της διαχρονικής και διαρκώς εντεινόμενης κρατικής υποχρηματοδότησης, που φέτος ειδικά έχει φέρει τα σχολεία σε ασφυξία. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών (σε δήμους με λιγότερα από 100 σχολεία), καθώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε πολλές περιπτώσεις ούτε διαδικαστικά ζητήματα.

Οι καθιερωμένες «λίστες» αναλώσιμων που παίρνουν ως «μπιλιετάκι» οι γονείς με την έναρξη της χρονιάς, φέτος ήταν σε πολλές περιπτώσεις φουσκωμένες με νέα... «είδη», όπως καθαριστικά, χαρτί κουζίνας κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ΕΛΜΕ Ηλείας κατήγγειλε ότι όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας (πάνω από 65 στον νομό) αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις σε λειτουργικές ανάγκες, ενώ δεν είχε δοθεί ούτε η προκαταβολή των 500 ευρώ ανά σχολείο που υποσχέθηκε ως «κάθετο» μέτρο η κυβέρνηση.

Η ανάγκη σε χαρτί υγείας καλύφθηκε από «προσφορά οικογένειας μαθητών», μάθαμε από επιστολή του διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου προς τις υπηρεσίες του δήμου. Στο ίδιο σχολείο, η ανάγκη για χλωρίνη καλύφτηκε μέσω ανταλλαγής (!) με όμορο σχολείο, στο οποίο προσφέρθηκε καθαριστικό πατώματος που υπήρχε σε απόθεμα από την περσινή χρονιά και προήλθε από χορηγία εταιρείας!

* * *

Η ίδια εικόνα και σε πολλές άλλες περιοχές, με διευθυντές να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και τις σακούλες για να πάρουν οι μαθητές τα βιβλία τους ή και μελάνια για τα φωτοτυπικά. Αποκαλυπτική είναι και επιστολή διεύθυνσης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή, όπου αφού εξηγεί στους γονείς πως «λόγω περιορισμένων κονδυλίων από το κράτος, θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας», παρακαλεί κάθε μαθητής να φέρει στο σχολείο αναλώσιμα για το φωτοτυπικό. Στο Μουσικό Σχολείο της ίδιας πόλης, οι μαθητές κλήθηκαν να δώσουν από 2 ευρώ για γραφική ύλη, ενώ πληρώνουν από την τσέπη τους απαραίτητα για τη διδασκαλία της μουσικής βιβλία.

Το παζλ συμπληρώνουν οι διακοπές ρεύματος. Στο παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού, που πριν λίγες μέρες κόπηκε η ηλεκτροδότηση εν ώρα μαθήματος λόγω ...απλήρωτων λογαριασμών, η δημοτική αρχή παρέπεμπε σε «διαδικαστικά ζητήματα», υπονοώντας το «κενό» που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάργηση της σχολικής επιτροπής.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί, καθώς και στον Πειραιά αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος βρέθηκαν το 20ό και 53ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζονται, το 28ο και το 54ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί, η Σχολική Επιτροπή του δήμου, που συνεχίζει να λειτουργεί, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι στον ΔΕΔΔΗΕ με τους «έξυπνους» μετρητές που έχει εγκαταστήσει και οι οποίοι κόβουν αυτόματα το ρεύμα αν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί στο δίμηνο συν μια μέρα! Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα βρουν μπροστά τους οι γονείς τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι η επόμενη δόση της (πενιχρής ούτως ή άλλως) επιχορήγησης για τα σχολεία θα καταβληθεί κοντά στα Χριστούγεννα...

***

Η οικονομική ασφυξία στα σχολεία, με ευθύνη του κράτους, μετακυλίει ολοένα και περισσότερο στους γονείς το κόστος και την ευθύνη κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών. Βεβαίως, τίποτα δεν τυχαίο, ούτε απλά φαινόμενο «ανικανότητας» κρατικών ή δημοτικών υπηρεσιών και αρχών. Η κατάσταση που διαμορφώνεται και χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο, έρχεται να «κουμπώσει γάντι» στην πολιτική του «αυτόνομου», διαφοροποιημένου - κατηγοριοποιημένου σχολείου, όπου το κράτος διαρκώς «απεγκλωβίζεται» από την υποχρέωση χρηματοδότησής του και τη φορτώνει στον γονιό.

Δίνει μάλιστα τα «εργαλεία», καθώς ο νόμος για το σχολείο που ψηφίστηκε το 2021, περιλαμβάνει άρθρο για τη «διεύρυνση του κύκλου των πηγών χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων», με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την ευκολότερη αποδοχή δωρεών και χορηγιών.

Στον αντίποδα, η ίδια πολιτική που βλέπει ως «κόστος» τις ανάγκες των μαθητών, απαιτεί «εξοικονόμηση» με κατάργηση τμημάτων και κατευθύνσεων, ενώ οι χαμένες ώρες διδασκαλίας εξαιτίας των κενών σε εκπαιδευτικούς παραμένουν και πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα.

***

Ετσι, εδραιώνεται η κρατική υποχρηματοδότηση και προωθείται η επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων, φορτώνοντας ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των γονιών, που θα βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στα σχολεία να ανοίξουν τις πόρτες στους χορηγούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη εξαγγελία του για πρόγραμμα για μερεμέτια σε βάθος χρόνου στις σχολικές υποδομές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό θα υλοποιηθεί και «μέσω ενός καλέσματος που θα κάνουμε για σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες».

Σε μια χρονιά που ξεκίνησε αγωνιστικά, με αιχμή τα λουκέτα στα τμήματα, είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα να ενταθεί η διεκδίκηση για να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η έγκαιρη κάλυψη όλων των αναγκών με βάση τα αιτήματα των σχολικών μονάδων, με δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία, δημόσια δωρεάν Παιδεία, χωρίς χορηγούς και ιδιώτες. Με αγωνιστικό - διεκδικητικό πνεύμα και σχέδιο, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να ορθώσουν εμπόδια στην πολιτική του «κόστους - οφέλους» για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών!


Ε. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ