Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
Βιβλία για παιδιά «ΡΙΖΟχαρτο»

Βιβλία για παιδιά και νέους ΡΙΖΟχαρτο
Η ευτυχία και το χιούμορ δύσκολα βρίσκονται στη ζωή

Στο πυκνοκατοικημένο, αλλά αρκετά άνυδρο από έμπνευση και πρωτοτυπία τοπίο της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, σπάνια καταφέρνει κανείς να ξεχωρίσει κάποια βιβλία που μπορούν να γίνουν τα αγαπημένα της παιδικής αγκαλιάς ή τα χάρτινα γεφύρια για ευχάριστη συντροφιά των παιδιών με τους μεγάλους (όταν αυτοί οι μεγάλοι αποφασίζουν να διαθέτουν χρόνο για τα παιδιά). Ετσι πολυάριθμα που συνωστίζονται στις βιτρίνες και στις προθήκες, ελκυστικά ως προς την εμφάνιση, δελεαστικά ως προς το περιεχόμενο, τα σύγχρονα βιβλία αποτελούν έναν ωκεανό πειρασμών, όπου ο αναγνώστης αισθάνεται, χωρίς πυξίδα, ήδη ναυαγισμένος. Πώς, και τι, να επιλέξει, έτσι γρήγορα που εμφανίζονται και αστραπιαία εξαφανίζονται για να αντικατασταθούν με άλλα το ίδιο εντυπωσιακά και εξίσου δελεαστικά;

Παγιδευμένος ο αναγνώστης - κυρίως ο γονιός όταν πρόκειται για παιδικό βιβλίο - στην αντίληψη ότι η τέχνη πρέπει να είναι και χρήσιμη, αναζητάει βιβλία με γνώσεις, πληροφορίες, τρόπους «διαχείρισης» ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων ή προκλήσεων... Και σπεύδει να επιλέξει αντί για αληθινή λογοτεχνία αδόκιμα και ανέμπνευστα υβρίδια, που αναγγέλλουν τη θεραπεία κάθε είδους προβλήματος μέσω μιας λογοδιάρροιας με καλολογικά στοιχεία: Πώς να αντιμετωπίσει το παιδί σας τους φόβους του, τη δειλία του, την επιθετικότητά του, τους ξένους... Αφού φτιάξαμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μας δεν παίζουν, δε διαβάζουν, δεν ονειροπολούν, καταφεύγουμε για θεραπεία σε κομπογιαννίτες.

Στις εξερευνήσεις μας στο χάρτινο πέλαγος, συναντήσαμε δυο νησιά και σ' αυτά σταθήκαμε. Δύο βιβλία, ολότελα διαφορετικά μεταξύ τους, που έχουν κάτι να πουν. Και μάλιστα έναν όμορφο τρόπο για να το πουν.

Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία, της Ερης Ρίτσου (εκδ. Κέδρος), δεν είναι ένα βιβλίο για την υιοθεσία, αλλά μια ιστορία που δείχνει με παραμυθένιο τρόπο πώς μια ξένη αγκαλιά μπορεί να γίνει τόσο ζεστή, όπως - ή και περισσότερο από ό,τι - η φυσική, όταν αυτή η τελευταία είναι ανήμπορη. Κι ακόμη πώς η πείνα και η δυστυχία μπορούν να διαλύσουν την οικογένεια, να βυθίσουν στη δυστυχία και να διαλύσουν το σπιτικό, να χωρίσουν τα πλάσματα που αγαπιούνται.


Η ιστορία μοιάζει με παραμύθι. Μια μεγάλη καφετιά αρκούδα έχει όλου του κόσμου τα καλά, εκτός από αυτό που πιο πολύ ποθεί η καρδιά της: ένα παιδάκι. Πολύ μακριά από τα μέρη της μια άλλη αρκούδα, μια μεγάλη γκρίζα αρκούδα, είναι κι αυτή δυστυχισμένη για τον εντελώς αντίθετο λόγο. Εχει χάσει κάθε δυνατότητα να θρέψει και να μεγαλώσει όλα της τα παιδιά, και κυρίως το πιο μικρό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η εξέλιξη είναι προβλέψιμη και παρηγορητική. Το μικρό γκρίζο αρκουδάκι θα βρει την ευτυχία. (Ο τίτλος έχει δυο εκδοχές...)

Οι εικόνες του Δημήτρη Κάσδαγλη είναι μάλλον υπερβολικά μεγάλες για να συγκινήσουν τα μικρά παιδιά στα οποία απευθύνεται η ιστορία. Συχνά τα σχήματα που συνιστούν την εικόνα μοιάζουν αυτόνομα και δυσκολεύουν το παιδί στο να αντιληφθεί το σύνολο, δεδομένου ότι οι μικροί αναγνώστες βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το εικονογραφικό τοπίο της σελίδας. Ισως αν το σχήμα γενικά του βιβλίο ήταν μικρότερο, η τρυφερή αυτή ιστορία θα ήταν πιο φιλική.

Τα 24 παράξενα ζώα του αλφάβητου, κείμενο και εικονογράφηση της Παυλίνας Παμπούδη (εκδ. Κέδρος), είναι ένα σουρεαλιστικό και προκλητικό αλφαβητάρι παραδοξολογίας. Τα ζώα είναι ανύπαρκτα, οι καταστάσεις απίθανες, τα ποιήματα ανατρεπτικά. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά που μόλις μαθαίνουν τα γράμματα, αλλά σε μεγάλα παιδιά και σε μεγάλους που διασκεδάζουν με το να περιηγούνται έναν κόσμο πλαστό και ανυπόστατο, γόνιμο σε ευρήματα φαντασίας και πυροτεχνήματα γλωσσοπλασίας.

Και αυτό το έργο της Π. Παμπούδη χαρακτηρίζεται από τα γνωρίσματα των προηγούμενων. Απρόσκλητοι συνειρμοί, παρηχήσεις και απροσδόκητα συνταιριάσματα, ειρωνεία και χιούμορ. Η εικονογράφηση ακολουθεί το επιφανειακά αφελές και διαβρωτικά αθώο ύφος των ποιημάτων, σε μια παγχρωματική ατμόσφαιρα όπου διαγράφονται παραστατικά ο Αυγουλάρχης ο αρπαχτικός, ο Βραχνοβρομοδάχτυλος ο βιβλιοφάγος, η Γαργαλιστρόνα η γοργονοειδής, το Δαντελοδρακάκι το δακρύβρεχτο, η Νταρντανονεράιδα η νυχοφάγος, ο Παπαγάτος ο παρλαπίπας και άλλοι παρόμοιας τυπολογίας.


Ζωή Βαλάση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ