Κυριακή 20 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
«Στον ιστό της αράχνης»

Οταν ήμουνα γύρω στα οχτώ - εννιά, η γιαγιά μου απ' τη μάνα μου, που δεν έζησε να με δει στο γυμνάσιο, λίγο πριν κοιμηθούμε το βράδυ, μας άφηνε ν' ακούμε ραδιόφωνο και μας έξυνε, της αδερφής μου κι εμένα, την πλάτη. Εκεί στα γόνατά της το κεφάλι μου, τ' αυτιά μου ανοιχτά, άκουγα το ...δρώμενο «στον ιστό της αράχνης». Ιστορίες ενός πράκτορα (του 055 αν θυμάμαι καλά το νούμερο) που αντιμετώπιζε το φρικτό ιστό της κομμουνιστικής επέκτασης στον κόσμο. Μιλάμε για το 1962 - '63. Σ' αυτό το τέταρτο ή ημίωρο, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στο κρατικό ραδιόφωνο, οι κομμουνιστές του ...σιδηρού παραπετάσματος απειλούσαν την παγκόσμια ελευθερία και ο γενναίος δυτικός πράκτωρ διείσδυε στα άδυτά τους και αποκάλυπτε εγκαίρως το ...κακό (sic!).

Η γιαγιά μου δεν ήταν αριστερή. Χήρα από τα 36 της με τρία κορίτσια στο Αγρίνιο κι επιταγμένο το σπίτι από τους Γερμανούς στην Κατοχή! Ηταν όμως ειλικρινής. Ετσι, ένα βράδυ που τη ρώτησα, αν έτσι ήταν οι αριστεροί, μου είπε μόνον για δυο περιπτώσεις που ήξερε. Τον οικογενειακό τους φίλο και κιθαρωδό τον Αποστόλη το Γεωργούλα, υπέροχο άνθρωπο που η μόνη του συνωμοσία ήταν να προσέχει τη μάνα μου και τ' άλλα κορίτσια να μην τα πειράξει κανείς στο ωδείο. Κι ύστερα μου διηγιόταν σχεδόν εκστασιασμένη πως όταν οι αντάρτες απελευθέρωσαν τ' Αγρίνιο, μπήκαν στη λέσχη αξιωματικών που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί κι άκουσαν έναν να λέει πως «το πιάνο κι οι κουρτίνες και δυο βάζα είναι της χήρας του Παπαγιάννη με τα κορίτσια». «Κι οι αντάρτες, παιδί μου, μας γύρισαν τα πράγματα στο σπίτι», επέμενε με γυαλισμένο απ' τις μνήμες μάτι, η γιαγιά. «Οι κομμουνιστές τη σεβάστηκαν τη χήρα και τα ορφανά, αυτό εγώ ξέρω».

Ο πράκτωρ μηδέν πενήντα πέντε έγινε φαρσοκωμωδία στο παιδικό μου κεφάλι. Κι ο ιστός της αράχνης πήρε εύκολα και την πραγματική του μορφή και ταυτίστηκε στο κεφάλι μου με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα και την αδικία. Υστερα χάθηκε στην εξορία κι ένας δάσκαλος στο Δημοτικό που μας έμαθε να διαβάζουμε εξωσχολικά (τα «Σταφύλια της οργής» και τους «Αδερφοφάδες» σύστηνε, οπότε η εξορία ήταν, όπως κατάλαβα απ' τις ακριτομυθίες των μεγάλων φυσικό (;) επόμενο της εποχής). Κι ο ιστός ήταν πάντα δεξιός, ταξικός και δηλητηριωδώς ψευδής.

Οχι, σύντροφοι, δε μ' έπιασε στις διακοπές κάποια νοσταλγία παιδικών χρόνων. Απλά βλέπω στις οθόνες τους Πλεύρηδες και τους υποβολείς τους, τη λυσσαλέα επίθεση στο ΚΚΕ ανάμεσα στα «άχτουνγκ» και τα «ράους» της «Ζήμενς» και του «Γερμανού» (λέξεις που η μάνα μου είχε ταυτίσει με το μίσος και μας έκανε να σιχαθούμε τη γερμανική γλώσσα, κάνοντας τον ήχο των μέσερμιτ αεροπλάνων που την τρομοκρατούσαν στην κατοχική της εφηβεία). Κι ήρθε στο νου μου όλος αυτός ο ιστός της αράχνης. Η προπαγάνδα των αστών που θέλει στις μέρες μας να πετιούνται τα μαύρα λεφτά, οι μίζες, οι προμήθειες, τα λαδώματα, τα ίδια τους τα ιδεολογικά περιττώματα, στα μούτρα των πολιτών που τιμούν και σέβονται το Κόμμα 90 χρόνια τώρα ακόμα κι αν δεν είναι μέλη ή φίλοι του. Γιατί αυτοί είναι ο στόχος της φασιστοειδούς αντικομμουνιστικής υστερίας που εξαπέλυσε το κρυφό χέρι του κατεστημένου, το κόμμα που σφετερίστηκε το όνομα της μεγαλύτερης δύναμης της γης που είναι ο λαός.

Πέρασαν τα χρόνια. Την Ελλάδα δεν την κυβέρνηση ως τώρα το ΚΚΕ. Ομως, όπως και τότε, έτσι και τώρα, η γιαγιά μου (κι οι άλλες γιαγιάδες) πέθανε στο σαλόνι του σπιτιού μας, στο ντιβάνι, κατάκοιτη εννιά μήνες από εγκεφαλικό. Γιατί τα νοσοκομεία, καθόλου λαϊκά, δεν αντέχουν το κόστος περίθαλψης μιας γιαγιάς, χωρίς σύνταξη, χωρίς ασφάλιση, πιασμένης στον ιστό της αράχνης μιας φανερής, κρυφής, κεντροδεξιάς, σοσιαλδημοκρατικής, δεξιάς...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ