Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Κοράκια με νύχια... κομψά

Τώρα τελευταία η κυβέρνηση προτείνει και νομοθετεί εν τέλει εκτός από αντεργατικά κακουργήματα όπως το Ασφαλιστικό και «αθώα», «γλυκερά» πταίσματα.

Για παράδειγμα, την ώρα που η χώρα καίγεται και βγαίνουν στους δρόμους της απεργίας οι εργαζόμενοι, τα ΜΜΕ επιβάλλουν το συγκλονιστικό πόνημα του Ευθυμίου για ευπρεπώς ενδεδυμένα, άκαπνα και χωρίς κινητά, σχολεία.

Οχι τυχαία. Δεν είναι μόνο για αντιπερισπασμό. Η πολιτική του είδους «αντικαπνιστική εκστρατεία» έχει άλλο στόχο, άλλο βάθος κι άλλη σκοπιμότητα. Το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας τη διαφαινόμενη στην Ευρώπη τάση για στροφή στην πούρα Δεξιά μετά την αποτυχία της κεντροαριστερής διαχειριστικής Δεξιάς, δοκιμάζει:

Να χαϊδέψει συντηρητικούς ή και φοβισμένους ψηφοφόρους με μέτρα κοινωνικής συμπεριφοράς ανέξοδα και απολιτικά και να τους ανακόψει από τη μαζική ενίσχυση του νεοδημοκρατικού δίπολου. Σα να επιμένει ότι μια κυβέρνηση σοβαρή και εργατική φροντίζει για τη νέα τάξη βάζοντας τάξη στη ζωή. Δεν καπνίζει, δεν πίνει, ντύνεται ωραία και καθαρά, αφήνει σπίτι τα κινητά, μιλάει σιγά, περπατάει στη σειρά.

Την ίδια ώρα η πολιτική της στα ΜΜΕ, σε κάθε τομέα της ιδεολογίας και της ζωής, είναι η κατανάλωση σκουπιδιών και το σβήσιμο κάθε τομέα παραγωγής, αγροτικής, βιομηχανικής, μεταποιητικής, ώστε να ολοκληρωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις καπιταλιστικές μεγάλες δυνάμεις.

Ο χαβαλές, τα βρωμόσκυλα που ψάχνουν λεφτά στην ξεφτίλα των μεγάλων αδερφών, τα ειδικά για παιδιά κινητά που διαφημίζονται χρόνια, οι φοιτητικές εκλογές με υποσχόμενη εκδρομή στη Μύκονο ως μείζον πολιτικό ζήτημα, είναι και ήταν η δική τους πολιτική που εφαρμόστηκε με περισσή αλαζονεία και σκληρότητα. Οποιος αντιστέκεται, ο φοιτητής δίπλα απ' το ναυτεργάτη και ο εγγονός δίπλα απ' το συνταξιούχο περιφρονημένο παππού, θα φάει τη ροπαλιά στα μούτρα ή θα κοπεί νωρίς από οποιαδήποτε προοπτική σπουδών.

Ζούμε εκσυγχρονισμένες μέρες του '36. Κι ας φαίνεται υπερβολική η έκφραση, επειδή η τρομοκράτηση, οι εκβιασμοί, οι εξορίες, το ξύλο και η χουντοποίηση - νατοποίηση του στρατεύματος βαφτίζονται αλλιώς. Δηλαδή, τάξη στο λιμάνι, κοινωνικός αποκλεισμός, άμυνα των απειλούμενων πάνοπλων ΜΑΤ και συμμετοχή στις διεθνείς δυνάμεις επιβολής της ειρήνης και πάταξης των κοινωνικών αναταραχών.

Με βιβλία τύπου Θεοδωράκη (εταίρου) πληρωμένα από το υστέρημα το λαού και με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, το κυβερνών κόμμα κρυμμένο χρόνια πίσω από τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», φοράει τώρα το μανδύα της αστικής μεγαλαυχίας και μόστρας για να διατηρηθεί στην εξουσία ληστεύοντας τη λαϊκή κυριαρχία με κομψό τρόπο.

Διάβασα ότι μαχαιρώθηκε ένας 18χρονος Γερμανός μαθητής λόγω καλών βαθμών που του στερούσαν το πανεπιστήμιο. Ηταν ήσυχος, κοινωνικός, καλός αθλητής, λέει η είδηση, αλλά θύμα του συστήματος. Τόσο ταξικού και σκληρού που στην τετάρτη δημοτικού ήδη χωρίζει τα παιδιά σε εργάτες, υπαλλήλους και ηγέτες! Ο δεκαοχτάχρονος πέθανε. Ο δάσκαλός του λιποθύμησε μόλις είδε τα αίματα και ο Σρέντερ είπε ότι πρέπει να διορθωθούν οι... αδικίες του συστήματος!

Σύντροφοι. Απλώς τα μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά έγιναν μαύρα κοράκια με νύχια... κομψά. Στις 18 τα κυνηγάμε κι αυτά με νύχια και με δόντια.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ