Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Καλή κρίση, στην κρίση!...

Τα παραμύθια της Χαλιμάς είναι ανατολίτικα, «εξωτίκ» κατά τον όρο που έφτιαξαν οι Γάλλοι, για την πρώτη μετάφραση του χίλιες και μια νύχτες. Κυριάρχησαν όμως στις φετινές γιορτές, ως ανάλυση της σοβαρότερης εδώ και χρόνια κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να μη χαλάσουν η χρυσόσκονη των ημερών και η αγορά, πασπαλίστηκε με αισιοδοξία, ισχύ, διπλωματική αίγλη, τόνους ψυχραιμίας, καντάρια διεθνούς νομιμότητας και κομψές μπηχτές ολόκληρος ο πληθυσμός της από δω πλευράς του Αιγαίου. Και στο δέντρο των προσδοκιών κρεμάστηκαν σαν μπάλες οι άλλοι, οι δήθεν σύμμαχοί μας, εξωτικοί τε και μη, με πολύ καλά κρυμμένο το περιεχόμενο της μπάλας.

Με τούτα και μ' εκείνα μπαρουτοκαπνίστηκαν πεζοδρόμια σε ταβέρνες και μπαράκια, που γέμισαν από καπνιστές αποφασισμένους να πραγματοποιήσουν χειμερινή έξοδο του Μεσολογγίου, με τραπεζάκια έξω στην παγωνιά και οι τηλεοράσεις έπαιζαν υπερηφάνως και επαναλαμβανόμενα τη βρισιά «καριόλη», που εκτόξευε ο πραγματικά θαρραλέος ψαράς στα Ιμια, αντιμέτωπος με τις σούζες του τούρκικου ταχύπλοου. Ο εμφύλιος περιορίστηκε στους μετεωρολόγους και τις εκτιμήσεις τους για την επέλαση της Ζηνοβίας, και οι πολιτικοί διαξιφισμοί περιλάμβαναν την κορυφαία αγωνία για την τύχη του καζίνο στο Ελληνικό.

Αυτή η έντεχνη ψευδομακαριότητα, οι δόσεις πλασίμπο ανωτερότητας και μια ομοψυχία που ευτελίζεται από την άγνοια, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαού αυτήν τη στιγμή. Κι ως κλασική αστική πολιτική και μεθοδολογία τον μετατρέπει στο πρώτο πιόνι που θυσιάζεται, στη μεγάλη παρτίδα των κολοσσιαίων συμφερόντων που συγκρούονται στη σκακιέρα της Μεσογείου. Σε ένα πολεμικό κλίμα καλλιεργημένο για να επιτευχθούν αλλότριοι της ειρήνης προπαγανδιστικοί στόχοι, όπως να ανοίξει διάλογος για μια συνεκμετάλλευση και μια σειρά παραχωρήσεων κυριολεκτικά υπέρ τρίτων, δηλαδή των μονοπωλίων της Ενέργειας, με στόχο κεντρικό το ελάχιστο πολιτικό κόστος των κομμάτων εξουσίας, είναι δύσκολο να πει κανείς τα πράγματα με τ' όνομά τους.

Οι επιτήδειοι διαχειριστές του πλούτου και χειραγωγοί των γνήσιων λαϊκών αναγκών και φόβων φοβούνται περισσότερο την επιδρομή τάχα μου δήθεν του πληθυσμού στα σούπερ μάρκετ, παρά την επιδρομή στις θάλασσες εντός εκτός χάρτη, απαξιώνοντας πληροφορίες και καταστέλλοντας εκ των προτέρων τις πιθανές λαϊκές αντιδράσεις, όταν η πραγματικότητα θα συναντήσει το ημερολόγιο κι όχι τις αστρολογικές προβλέψεις.

Είθισται αυτές τις μέρες να πήζουμε στις ευχές. Εγώ θα αντικαταστήσω την κλασική ευχετήρια κάρτα με μια άχρηστη - χρήσιμη προτροπή, και προς Θεού όχι συμβουλή. Στις μικρές ειδήσεις και στα γεγονότα της διπλανής πόρτας κρύβεται η πραγματική κατάσταση της χώρας, για την πλειονότητα των εργαζομένων, και θέλει το καθετί μια δεύτερη ανάγνωση, και δη από ανυστερόβουλες πηγές, όπως είναι ο προφορικός και γραπτός λόγος κάθε μέσου και κάθε ανθρώπου του ΚΚΕ. Ετσι φτιάχνεται και οργανώνεται ηθικό για τα δύσκολα που έρχονται, και η λαϊκή ψυχή μπορεί ν' αντισταθεί στη βίαιη ή εκλεπτυσμένη απομείωση της έννοιας της πατρίδας. Μόνον έτσι δεν θα πιάσει τόπο το φρικτό μικρόβιο της προδοσίας των άλλων, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι υπερδυνάμεις. Δεν μπορούν ποτέ να σε προδώσουν, αυτοί που λίγο να σκεφτείς, ξέρεις ότι σου πήραν το παιδί είτε σαν στρατιώτη, είτε σαν μετανάστη, είτε το θυσίασαν σ' εκείνο το πεδίο μάχης ανάμεσα στα μεγάλα κέρδη και τους κατώτατους μισθούς. Καλή αγωνιστική χρονιά, με τα μυαλά έξω απ' τα κάγκελα της χρήσιμης γι' άλλους κρίσης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ