Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Η επεξεργασία του πολτού

Δεν πάνε πολλά χρόνια που είχα απασχολήσει αυτήν εδώ τη στήλη, αλλά και πολλές δημόσιες ομιλίες με μια απίστευτα προειδοποιητική, κατ' εμέ, είδηση. Κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή. Σ' ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης στη Δανία, φιλοξενήθηκε έκθεση καλλιτέχνη που είχε την εξής έμπνευση: Σε βιτρίνες υπήρχαν ενυδρεία με ψάρια. Οι επισκέπτες, κυρίως νέοι και μαθητές, είχαν τη δυνατότητα - πρόκληση, να σταματούν μπροστά στο ενυδρείο, να πατούν ένα κουμπί, κι αυτό να μετατρέπεται σε μπλέντερ και να πολτοποιεί τα ψάρια μπροστά στα μάτια τους!... Η είδηση δεν ήταν αυτή καθαυτή η έμπνευση. Πολίτες προσέφυγαν στα δικαστήρια για να κατεβεί αυτή η εμπνευσμένη «καλλιτεχνική» βία - αηδία. Χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της βλάβης ανηλίκων κυρίως. Η έκπληξη; Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και η έκθεση (;) αυτού του «έργου τέχνης» τέλειωσε όταν κι όπως είχε προγραμματιστεί.

Την ξαναθυμήθηκα έντονα αυτές τις ημέρες. Οταν φανερά μπήκαν στο μπλέντερ της πολιτικής σκοπιμότητας μαθητές, κουκουλοφόροι, ΜΑΤ, ο Κούγιας και τα παραφερνάλιά του... Οταν στήθηκαν χάπενινγκς κι αναμασήθηκαν συνθήματα κι αμετροέπειες ώσπου είδα και υπότιτλο «θα γίνει της Ελλάδας», απειλούν στη Γαλλία οι μαθητές. Και δεν υπήρξε μισός τηλεθεατής που δε διάβασε τον υπότιτλο ακριβώς όπως η φράση που τελειώνει με το... κάγκελο.

Υστερα ήρθε η σφαίρα στο Περιστέρι από τα μαύρα περιστέρια του ταξικού ουρανού να προβοκάρει και να τρομάξει όσα παιδιά επιμένουν να αντιστέκονται στο υποχρεωτικό πένθος για το δολοφονημένο μέλλον τους. Και φάνηκε ξεκάθαρα πια, σ' όλα τα ντόπια και ξένα άρθρα και «ρεπορτάζ» ποιος και γιατί τρίβει τα χέρια του και πατάει το κουμπί του μπλέντερ. Ο πολτός είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί βλέπεις, στα 10-15 χρόνια της βιολογικής νιότης, κάποιοι θέλουν να πειστούμε πως δεν υπάρχουν τάξεις. Μόνον σχολικές Α΄, Β΄, Γ΄. Οχι αστική κι εργατική. Γι' αυτό κι οι φοιτητικές εκλογές μπορεί να συνδυάζονται με πάρτι στα νησιά κι οι μαθητικές με φέρετρα στα Τέμπη και το Μαλιακό. Πολτός. Μαγιά τα ψάρια. Οι νέοι. Στο νερό του ενυδρείου - συστήματος. Κι ύστερα κινήσεις πολιτών που διακόπτουν τις σχέσεις τους με το... διαφημιστικό πάνελ κουκουλοφόροι - ΜΑΤ, για χάρη της «Αγιας Νύχτας» σε όλες τις γλώσσες. Οποιος είδε την Παρασκευή προχτές, το γραμματέα της ΓΣΕΕ να μιλάει στο ευάριθμο πλήθος του ακριβώς μπροστά από την κλούβα των ΜΑΤ με παρατεταγμένους τους ασπιδοφόρους γκλομποκράτες τα είδε και τ' άκουσε όλα. Ιδίως τον ήχο και την εικόνα του πολτού: Ολοι μαζί (!). Ειρηνικά (;). Αντίσταση (;;;).

Αμέσως μετά άρχισε η επεξεργασία του πολτού. Μπήκαν μπροστά τα διυλιστήρια και τα χαλκεία της Αγοράς, πολλαπλασίασαν σ' ένα απόγευμα τον ήχο της πολτοποιητικής κυρίαρχης πολιτικής μηχανής. Το κουμπί το πάτησε ο ΣΕΒ και πήραν μπρος. Να τα βρουν οι δυο μεγάλοι. Πράσινοι και Βένετοι ομού, με υπεράνω ένα καστ υπουργών, ας σταματήσουν τη Στάση του σύγχρονου (;) Νίκα κι ο ιππόδρομος να ξαναβρεί μαζί με τα χρηματιστήρια, τους ρυθμούς του.

Στο κάτω κάτω της γραφής, θ' ακουστεί οσονούπω, κοτζάμ Σκότλαντ Γιαρντ δε βρήκε ποιοι κουκουλοφόροι πέταξαν αυγά στον Ελληνα υπουργό Αλογοσκούφη μέσα στο Λόντον Σκούλ οφ Εκονόμικς. Εμείς θα διυλήσουμε τον πολτό, θα φτιάξουμε το ρεύμα που θα ενισχύσει το διπολισμό, κι ύστερα η Γκράβα θα γίνει σχολή Μωραΐτη, τα βιβλία θα μυρίζουν Γληνό, οι φοιτητικές εστίες θα γίνουν Χίλτον και στα σκλαβοπάζαρα της ανεργίας θα παίζουν με διπλή άδεια και μεικτή γαλαζοπράσινη σφραγίδα, προσληφθέντες αριστεροί τα ταμ ταμ της εν τάξει ζούγκλας. Και φάντης και ρετσινόλαδο...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ