Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ 2007
Για την πραγματική χειραφέτηση

Σε όλες τις πτώσεις κλίνουν προεκλογικά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τη «χειραφέτηση των γυναικών». Το ζήτημα όμως είναι τι γίνεται στην πράξη. Στις προτάσεις που κατέθεσε πριν μερικούς μήνες η υπεύθυνη της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ μίλησε μεταξύ άλλων για «επίδομα τύπου σύνταξης στις ανεπάγγελτες νοικοκυρές», προσθέτοντας ότι «η προσφορά στην οικογένεια που προσφέρει η απασχολούμενη με τα οικιακά να θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα». Τέτοια... φιλόδοξα σχέδια έχουν για τις γυναίκες. Να είναι «ανεπάγγελτες νοικοκυρές». Οχι μόνο προσπερνούν σαν κάτι δεδομένο και φυσιολογικό την ανεργία και την περιστασιακή και χωρίς δικαιώματα απασχόληση που εξαπλώνονται επικίνδυνα και εγκλωβίζουν πολλές γυναίκες στην οικονομική εξάρτηση και στο «επάγγελμα οικιακά», αλλά έχουν και το θράσος να προτείνουν «λύσεις»..!

Η ΝΔ έχει φτάσει στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «συμπληρωματική μεταφορά ενσήμων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων αριθμού ενσήμων για τη συνταξιοδότηση», μέτρο που, όπως εξηγεί, «διευκολύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες που δε συμπλήρωναν μέχρι τώρα τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για συνταξιοδότηση». Δηλαδή, αντί να τρέχουν να κρυφτούν που με την πολιτική τους πετάνε στο δρόμο χιλιάδες εργάτριες που δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη (βλ. ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, ΣΕΞ ΦΟΡΜ, ΤΡΙΟΥΜΦ), λένε στις γυναίκες ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν δανείζονται ένσημα από τους άνδρες τους!

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει - μεταξύ άλλων - «στροφή των προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (STAGE) κυρίως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις» και «θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Εργασίας για απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών, των ανέργων μητέρων πολύτεκνων οικογενειών, των αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών». Ο ΣΥΝ διεκδικεί «ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση», συμφωνεί με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης αλλά «με περιορισμούς» έχοντας ήδη συμφωνήσει στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και στις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μόνο το ΚΚΕ διεκδικεί με συνέπεια και μαχητικότητα το δικαίωμα όλων - γυναικών και ανδρών - να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλιά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί η εργασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη χειραφέτηση της γυναίκας. Για να μπορεί να πατά και να στηρίζεται στα δικά της πόδια. Η εργασία μπορεί να επιδράσει στην αποφασιστική της ένταξη και συμμετοχή στο κίνημα, στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησής της. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος επένδυσης ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την οριστική χειραφέτηση της γυναίκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ