Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Σοσιαλ-νεοφιλελεύθερες» εκλεκτικές συναντήσεις

«Ομοιος ομοίω αεί πελάζει» ή επί το λαϊκότερο: «Ομοιος, τον όμοιο κλπ.»... Οι δύο ομοούσιοι αστέρες του δεκαπεντάστερου της ευρωπαϊκής σοσιαλ-νεοφιλελεύθερης εκδοχής και της αγριότητας της καπιταλιστικής «νέας τάξης» συναντήθηκαν, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα στην Αθήνα. Συνυπεύθυνοι και συνεπίκουροι του νέου δόγματος για επεμβάσεις, τύπου Γιουγκοσλαβίας, όπου κρίνει το μεγάλο αφεντικό ότι θίγονται τα συμφέροντά του, ο Ελληνας και ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπάθησαν να «αποκτήσουν» μια ανύπαρκτη ενδιάμεση ταυτότητα απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, τον οποίο εξυπηρετούν όμως αποφασιστικά και έμπρακτα, κατά την ευρω-ΟΝΕ πορεία.

Στην ουσία τέτοια είναι η προσκόλληση των σοσιαλδημοκρατών στις νεοφιλελεύθερες επιλογές και επιταγές, ώστε η παραδοσιακή, συντηρητική παράταξη να πάσχει στους καιρούς μας από... κρίση ταυτότητας.

Οι δύο πρωθυπουργοί, κατά την εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, επιβεβαίωσαν τις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις και με περίτεχνες διατυπώσεις υποστήριξαν ότι αυτοί είναι που εκφράζουν τη νέα πραγματικότητα και την υπηρετούν στο όνομα της «νέας τάξης» για να τη... διορθώσουν.

Αποκαλυπτικότερος ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα δίνει ευρύτερες διαστάσεις των σοσιαλδημοκρατικών αναπροσανατολισμών, λέγοντας: «Η βαθύτερη ουσία της Αριστεράς σήμερα δεν είναι οι ιδεολογίες. Οι ιδεολογίες δύουν και πολλές φορές αποδείχτηκαν φρούδες...». Οϊμέ τ' ανθρώπου ο ξεπεσμός και της καρδιάς το κρύο, όπως θα έλεγε ο ποιητής.

Προχώρησαν όμως και σε πρακτικότερες «προσεγγίσεις», όπως ότι το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να σταματήσει. Οχι προφανώς, από λόγους ανθρωπισμού, αλλά για να προχωρήσει το απατηλό, ως όρος και περιεχόμενο, «σύμφωνο σταθερότητας», δηλαδή η οικονομική διείσδυση στην κατεστραμμένη από τους ανελέητους βομβαρδισμούς χώρα, που σημαίνει κατά τη λαϊκή έκφραση: «Κάψε με Γιάννη κι άλειψέ με λάδι». Και όπου στη θέση του «Γιάννη» που καίει και καταστρέφει δεν είναι μόνον ο μεγάλος αφέντης, αλλά και οι πιστοί του εκείνοι υπήκοοι που «έβαψαν τα χέρια τους στο αίμα» και του πρόσφεραν γην και ύδωρ στο όνομα της «νέας πραγματικότητας».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ