Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Βαριά υποταγή στο ξένο κεφάλαιο

Η οικονομία μας παραδέρνει, ως πιστός παράγοντας της καπιταλιστικής καταλήστευσης. Και τούτο ομολογείται και από τους εκπροσώπους των ευρω-ενωσιακών κέντρων και από τους εκπροσώπους του πολιτικού κατεστημένου, που αλληλοκατηγορούνται κατά τη διαδοχική εναλλαγή στην εξουσία.

Ο πληθωρισμός, η ανεργία, η δημοσιονομική πολιτική, η ανάδειξη πλασματικών δεικτών, τα οικονομικά σκάνδαλα και η μεγάλη διόγκωση του δημόσιου χρέους αποτελούν μέρος των καθημερινών και μεσοπρόθεσμων προβλημάτων της οικονομίας.

Γι' αυτήν την εξάρτηση από το εξωτερικό και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε και έχει ο εξωτερικός δανεισμός, ο Αγγελος Θ. Αγγελόπουλος, καθηγητής τότε του Πανεπιστημίου, αργότερα ακαδημαϊκός υποστήριζε σε μελέτη του και δημόσια ομιλία (5 του Μάη του 1946), ότι η Ελλάδα βρέθηκε από την αρχή, από την πρώτη δηλαδή περίοδο της επανάστασης του 1821, στην ανάγκη να προσφύγει στο δανεισμό από το εξωτερικό. Στις προσπάθειες αυτές συνάντησε (τότε, και ισχύει απόλυτα και σήμερα) το κερδοσκοπικό πνεύμα του κεφαλαίου στη χειρότερή του μορφή.

Εγινε έτσι το αντικείμενο εκμετάλλευσης των μεγαλοτραπεζιτών, σε τρόπο που βρέθηκε αναγκασμένη να πτωχεύσει τέσσερις φορές ως τώρα...

Αφού παραθέτει σειρά στατιστικών στοιχείων που έδειχναν (και δείχνουν) την «έλλειψη οικονομικού προγράμματος συνοχής, συνέπειας και συνέχειας», ο Αγγελος Θ. Αγγελόπουλος αναφερόταν σε «μιαν άλλη συνολική αντίληψη ανάπτυξης, που θα στήριζε ο ελληνικός λαός, όπως έδειξαν οι αγώνες του κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης».

«Στις πόλεις και τα βουνά, αυτός ο λαός, μετά το έπος στα αλβανικά βουνά, συνέχισε, την ηρωική εκείνη εθνική αντίσταση, κάτω από την αφάνταστη τρομοκρατία, με ανείπωτες στερήσεις και κακουχίες».

Το συμπέρασμα είναι, ότι αντί να αξιοποιηθεί το μεγάλο αυτό κεφάλαιο για την ανάπτυξη, η Ελλάδα οδηγήθηκε στην εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο και την υποταγή.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ