Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση

Το γνωστό στους αναγνώστες του «Ρ» και στο ευρύτερο κοινό, σύγγραμμα της πρώην πρύτανη, Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, που επισημαίνει τα δεινά του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού, της φτώχειας και του πολέμου, κυκλοφορεί ήδη, στη μετάφρασή του, στη Γαλλία, ενώ προετοιμάζεται ένας δεύτερος τόμος, στην Ελλάδα, με ακόμη εντονότερη την επισήμανση των δεινών, συμπεριλαμβανομένου του αειφόρου πολέμου, της πλανητικής βίας.

Στη Γαλλία, ο πρώτος τόμος, που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο 2 του Παρισιού, συγκέντρωσε εξαιρετικά επιστημονικά σχόλια, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η κριτική παρουσίαση, στη «Μοντ Ντιπλοματίκ» του καθηγητή Ρενέ Πασέ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο τίτλος «συνωμοτική παγκοσμιοποίηση» αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή της συγγραφέα, γιατί πίσω από τον τίτλο αυτό ξετυλίγεται μια πραγματική συνωμοσία, καθοδηγούμενη από τις δυνάμεις του χρήματος, που οδηγεί στα «χωρίς οίκτο ανθρώπινα δεινά».

Κατά την κριτική παρουσίαση, της γαλλικής έκδοσης, το κέντρο βάρους του συγγράμματος της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη βασίζεται στην καταγγελία πέντε μύθων που συνοδεύουν την παγκοσμιοποίηση:

  • Την ανταγωνιστικότητα, που τείνεται ως απόλυτη αρετή, με θυσία το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό συμφέρον και σε όφελος της άκρατης ιδιωτικοποίησης.
  • Τη δήθεν παντοδυναμία και το αλάνθαστο της αγοράς.
  • Τη «νομισματική σταθερότητα» που εμφανίζεται ως συντελεστές προόδου, ενώ αποτελεί για τις χώρες της Ευρώπης, βασικό εμπόδιο.
  • Την απελευθέρωση των συναλλαγών, που οδηγεί σε διεύρυνση των ανισοτήτων σε βάρος των φτωχότερων χωρών, εξαιτίας της συγκέντρωσης των επενδύσεων στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και των «ανισορροπιών που αναπτύσσονται από την απότομη είσοδο και έξοδο κεφαλαίων στις φτωχότερες».

Η ζοφερή εικόνα, μετριάζεται από την ελπίδα που γεννά η επεκτεινόμενη κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων που αντιστέκονται στη βία και την τρομοκρατία της παγκοσμιοποίησης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ