Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Χωρίς τιμωρία οι βασανιστές

Κόλαφο για την «επίσημη Ελλάδα», ορισμένες αρχές και πρόσωπα, αποτελεί η πρόσφατη δημόσια έκθεση - καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία οι παράνομοι φόνοι, οι ξυλοδαρμοί και η κακομεταχείριση πολιτών, ακόμα και σε βαθμό βασανισμού, είναι μερικές από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όργανα των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην πορεία της Ολυμπιάδας δε συγκαταλέγεται ασφαλώς στις περγαμηνές του σχετικού φακέλου η καταγγελία αυτή, που συνοδεύεται από τη σημαντική παρατήρηση ότι και όσοι βασανιστές καταγγέλθηκαν δεν τιμωρήθηκαν τελικά, «πράγμα που ενθαρρύνει τη διαιώνιση των παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων». Και αυτά γίνονται, «πέρα από τις όποιες λεκτικές παραινέσεις ή καταδικαστικές δηλώσεις υπουργών».

Πρόσφατα, για παράδειγμα, καθηγητής - κατά τεκμήριο αυθεντία στο είδος του - αναφερόμενος σε συζητήσεις του Τύπου και των γνωστών καναλιών, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ουσίες για τον έλεγχο της συνείδησης!

Αν τον είχε φοιτητή, ο παλιός καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, μια πραγματική αυθεντία, ο Ιωακείμογλου θα τον... μηδένιζε. Και θα μειδιούσαν ειρωνικά οι απανταχού ειδικές υπηρεσίες, που από την εποχή του ναζιστή γιατρού Μένγκελε πειραματίζονταν και με ψυχοτρόπες ουσίες ελέγχου της συνείδησης, μπροστά στις οποίες η πεντοτάλη, η σκοπολαμίνη και το κουράριον (κουράρε) των Ινδιάνων είναι απλοϊκές τεχνικές.

Οι δικοί μας άνθρωποι, οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών δυνάμεων έχουν από παλιά αντιμετωπίσει όλη την κλίμακα, την αγριότητα και τη φρίκη των σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων και τις «τεχνικές» του ηλεκτροσόκ, της «φαρμακευτικής» ανάκρισης μέχρι θανάτου. Πορεία θανάτου και ιστορικοί σταθμοί, το Καλπάκι, τα Γιούρα, η ΕΣΑ, το Μακρονήσι (που κυκλοφόρησε πρόσφατα ως βαρυσήμαντο ιστορικό τεκμήριο).


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ