Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ηνωμένες Πολιτείες Uber Alles

Η ιστορία πολύ λίγα διδάσκει σ' όσους την αγνοούν, ή θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως ιδιοκτησία τους. Και βέβαια στρεβλώνεται και παραμορφώνεται από τους περιστασιακούς ισχυρούς δυνάστες του κόσμου.

Η ιστορία πολύ λίγα διδάσκει, ακόμη και η πρόσφατη. Ούτε τα ερείπια της καγκελαρίας του Γ' Ράιχ. Ούτε οι θλιβεροί αυτόχειρες του υπόγειου θωρακισμένου καταφυγίου, ούτε ο μοναχικός τελευταίος έγκλειστος στο Σπαντάου μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.

Ο στίχος του γερμανικού ύμνου: Deutschland uber Alles (η Γερμανία υπεράνω όλων και σ' όλο τον κόσμο), είχε αποκτήσει από τη ναζιστική θηριωδία τη μονοσήμαντη εκδοχή επιβολής του φασιστικού τρόμου και της επεκτατικής κυριαρχίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Ολο και αγριότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναφέρουν ως την ουσία των νέων επιθετικών τους δογμάτων το: USA - υπεράνω όλων, πάνω απ' όλους και πάνω απ' όλα». Και στο όνομα της παγκόσμιας επικυριαρχίας παραβιάζονται θεσμοί, αξίες, ηθική αντίληψη, αποφάσεις του ΟΗΕ διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες, κοινωνικά δικαιώματα, σε σημείο ώστε η αστική, δηλαδή η ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα δημοκρατία να περιβάλλεται τα ράκη του φασιστικού σκιάχτρου.

Τις προάλλες - (Εφημερίδας, 12/6/02) - Οι υπεράνω όλων, USA, επανήλθαν στη θεωρία του πρώτου πυρηνικού πλήγματος. Ο Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι απείλησαν ανοιχτά για μεταβολή του αμερικανικού πυρηνικού δόγματος, ώστε να προβλέπει και προληπτικές πυρηνικές επιθέσεις, ακόμη και εναντίον χωρών που δε διαθέτουν ανάλογα όπλα. Και με βάση το ίδιο αυτό δόγμα, ανακοίνωσε την αποχώρηση από την αντιβαλλιστική συνθήκη του 1972. Αυτό, λένε, δημοκρατικοί βουλευτές που προσέφυγαν στα δικαστήρια, αντιβαίνει στο Σύνταγμα, που χρησιμοποιείται κατά περίπτωση σαν κουρελόχαρτο.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ