Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μικρά νησιά, μεγάλα προβλήματα

Ενα μικρό νησάκι, η Θύμαινα, αντίκρυ στους Φούρνους της Ικαρίας, απευθύνει έκκληση για να βοηθηθούν οι λίγοι μικροί μαθητές που πηγαινοέρχονται δυο φορές την ημέρα με καΐκι απέναντι, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου.

Από την πλευρά του, το άλλο ψαρονήσι, οι Φούρνοι, ζητάει να μην περιορίζονται οι προσεγγίσεις των πλοίων, κατά τη χειμερινή περίοδο που περνάνε από τον Αγιο Κήρυκο της Ικαρίας.

Αυτά τα γραφικά μικρονήσια της ναυτοσύνης και των ψαράδων και τα άλλα πολλά διάσπαρτα «χρυσοπράσινα φύλλα» ριγμένα στο πέλαγος χρειάζονται αγάπη και ειδική μέριμνα για να επιζήσουν. Συσσωρευμένα τα προβλήματα μας λένε καπεταναίοι, ψαράδες και ο δικός μας δημοτικός σύμβουλος των Φούρνων και μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δημήτρης Βούλγαρης. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθυσμού που περιορίζεται τώρα στους 1.300 κατοίκους. Κατά τη μικρή περίοδο της τουριστικής αιχμής, άλλοι τόσοι επισκέπτες προστίθενται που φιλοξενούνται σε καλές μικροξενοδοχειακές εγκαταστάσεις οικογενειακού χαρακτήρα που διαθέτουν 300 κρεβάτια.

Ο σημαντικός παραδοσιακός κλάδος της αλιείας, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Κυπραίος, συρρικνώνεται από την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας, αλλά και από το παράνομο «κούρσεμα» του αλιευτικού πλούτου.

Μικρά κτήματα, αμπέλια και λιόδεντρα που είχαν αναπτυχθεί παλιότερα με πολύ μόχθο στις ορεινές «πεζούλες» οδηγήθηκαν σε αφανισμό, εξαιτίας και της λειψυδρίας, αλλά και της έλλειψης συστηματικών έργων υδροδότησης.

Τα 10.000 γιδοπρόβατα που εκτρέφονταν στους Φούρνους πριν από δέκα χρόνια, περιορίστηκαν σταδιακά στα 1.000, περίπου, με αντίστοιχη μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η μεταναστευτική «αιμορραγία» καπεταναίων, ψαράδων και ξωμάχων, όχι μόνο δε λύνει, αλλά οξύνει το πρόβλημα, αν η πολιτεία δεν ακούσει τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις.

* Οι προοδευτικοί, φτωχοί κάτοικοι των Φούρνων οργάνωσαν εκδήλωση για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.


Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ