Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Ικαρος»: «Ζήτημα φωτός (ο Θανάσης Χατζόπουλος ανθολογεί τις «Μέρες» του Γιώργου Σεφέρη)». Ο ποιητής και μελετητής του σεφερικού έργου Θ. Χατζόπουλος σ' αυτό το βιβλίο, στην εισαγωγή του, συμπυκνώνει την αντίληψη του ποιητή για την ανάγκη εναρμόνισης της ζωής με την τέχνη του και ανθολογεί σχετικά αποσπάσματα από τις «Μέρες» του, δηλαδή τις ημερολογιακές σημειώσεις του. Ενα ημερολόγιο που αποτελούσε «άσκηση» με το στοχασμό και την ποιητική τέχνη. Αντανακλάσεις της σκέψης, της ψυχής, της ζωής και των απόψεών του για την τέχνη. Τα ανθολογημένα αποσπάσματα καλύπτουν τα χρόνια 1925-1960. Ακολουθεί ένα σύντομο επίμερο του ανθολόγου.

- Χατζηνικολή: Ζακ Λακαριέρ «Στα άδυτα των μύθων» (μετάφραση Τερέζας Παναγιώτου. Ο πρόσφατα πεθαμένος, φημισμένος Γάλλος ελληνιστής, λάτρης του τόπου και συνολικά του πολιτισμού μας, σ' αυτό το βιβλίο στοχαστικά και γοητευτικά πλάθει ένα πανόραμα των μύθων που έπλασαν όλοι οι λαοί, σ' όλη τη γη και μέσα από αυτούς προσεγγίζει ερμηνευτικά την κοσμοθεωρία, την παιδεία, την κοινωνία και τον πολιτισμό τους. «Ο μύθος - προπάντων ένας μύθος ιδρυτικός, δημιουργικός - περιλαμβάνει πάντα ένα έκδηλο ή υποδηλούμενο μήνυμα σχετικό με την προέλευση του ανθρώπου και το δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσει για την αυτοπραγμάτωσή του ως όντος», επισήμανε προλογικά ο συγγραφέας).

- Χαμπής Τσαγγάρης «Οι Καλικάντζαροι τζαι το παιξίμιν» (Α΄ και Β΄ τόμος). Η εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, εικονογραφημένη με μαυρόασπρα σχέδια, «κοσμήματα» και αρχιγράμματα του συγγραφέα, αποτελεί μια γοητευτικότατη λαογραφική μελέτη - καταγραφή της παραμυθίας και των εθίμων περί Καλικατζάρων στην Κύπρο, δοσμένη μέσα από το αυθεντικό κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα. Ετσι, εκτός από τη λαογραφική αξία του, το βιβλίο αποτελεί και μια εξαιρετικά λογοτεχνημένη κειμηλιακή «κατάθεση» - απαθανάτιση της γλώσσας του κυπριακού λαού. «Ετσι καμπόσα χρόνια που έμπηκεν μου η ιδέα να εικονογραφήσω τους Καλικάντζαρους - σκαλαπούνταρους όπως τους ελαλούσαμεν στο χωρηόν μου, την Κοντέαν. Εχουσιν "σίλια" ονόματα οι μαυρογέρημοι, δύσκολον να τα μάθεις ούλα (...) Στην Κύπρον "εβαφτίσαμέν" τους με τα ονόματα: καλικάντζαροι, καλακάντζαροι, σκαλαπούνταροι, πλανήταροι, καραμπάουλοι, καρκάντζελοι, τουλούπια, μακρομεσίτες τζι' άλλα. Πολλές τουζίνες ονόματα έχουν τους στην Ελλάδα τζαι σε άλλους τόπους που ζουν Ελληνες», σημειώνει ο συγγραφέας (Χαμπής Τσαγγάρης, Πλατανίσκια 4605, Λεμεσός Κύπρος, τηλ. 00357-25222372, e-mail:printmaker@cytanet.com.cy).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Στη δεκάτομη σειρά «Τα βιβλία που συγκλόνισαν τον κόσμο» κυκλοφόρησαν τα εξής: Τζάνετ Μπράουν «Δαρβίνος. Η προέλευση των ειδών (Η βιογραφία της θεωρίας της εξέλιξης)» (μετάφραση Ασπα Γολέμη. Η συγγραφέας - βιογράφος του Δαρβίνου, αποδεικνύει ότι το έργο του «Προέλευση των ειδών» αποτελεί το σημαντικότερο βιβλίο που επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη πολλών επιστημών). Σιμόν Μπλάκμπουρν «Πλάτωνος Πολιτεία» (Η βιογραφία του σπουδαιότερου φιλοσοφικού διαλόγου)» μετάφραση Δάφνη - Μαρία Βούβαλη. Η συγγραφέας εξηγεί τις δικαστικές, ηθικές και πολιτικές ιδέες αυτού του πλατωνικού έργου, που επηρέασε πολύ το σύγχρονο κόσμο και τη φιλοσοφική σκέψη.

- Γιώργος Αθ. Σκούφος «Σελίδες του αγώνα (Πτυχές της ιστορίας του λεσβιακού λαϊκού κινήματος)» (επιμέλεια: Βασίλης Γρ. Καλογεράς - Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκούδης. Βιβλίο - μαρτυρία του κομμουνιστή αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, για τα χρόνια του αγώνα στο νησί, στην κατοχή και στον εμφύλιο. Το βιβλίο εξέδωσε η λεσβιακή εφημερίδα «Νέο Εμπρός». Διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, Προκυμαία Μυτιλήνης ΤΚ 81100, τηλ. 22510-29239, φαξ 22510-42492).

- «Δωδώνη»: Παντελής Χορν «Φλαντρώ» (θεατρικό έργο, που παρουσιάζει το θέατρο «Πρόβα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα).

- «Ψυχογιός»: Αλέιδα Μαρτς «Αναπόληση. Η ζωή μου με τον Che» (μετάφραση Βασιλική Κνήτου. Αυτοβιογραφία της Κουβανής επαναστάτριας και γυναίκας του Τσε, για την κοινή ζωή της με το θρυλικό επαναστάτη και τα παιδιά τους. Περιλαμβάνονται και φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της). Κάρολ Ουίλκινσον «Η πέτρα των δράκων» (μετάφραση Αναστασία Δεληγιάννη, μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Κίνα, επί δυναστείας των Χαν).

- «Cogito» (νέο φιλοσοφικό περιοδικό. Τεύχος 7, με αφιερωματικό θέμα «Φιλοσοφία και σύγχρονη τέχνη». Εκδόσεις «Νεφέλη»).

- «Ανεν» (Κυπριακό περιοδικό λόγου και τέχνης, τεύχος 25, με αφιέρωμα στη συμμετοχή εννέα Κυπρίων σκηνογράφων στη διεθνή έκθεση σκηνογραφίας «Quadrennial 2007» της Πράγας).

- «Αρχιτέκτονες» (περιοδικό του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Τεύχος 65, με θέμα «Αρχιτεκτονική μικρής κλίμακας»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ