- «Ολκός»: Γιώργος Σπυρόπουλος «Η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού (στην Εύα - Λουκού Κυνουργίας)» (εικονογραφημένη, πρωτότυπη μελέτη για την έπαυλη του Ηρώδη Αττικού, το σημαντικότερο μνημείο των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Εύα Λουκού της Κυνουργίας. Μνημείο μεγάλης έκτασης, εξαιρετικά κοσμημένη όπως αποδεικνύουν τα αρχιτεκτονικά λείψανα, τα πανέμορφα γλυπτά και ψηφιδωτά που αποκάλυψε εικοσάχρονη ανασκαφή των καθηγητών Θεοδώρου και Γεωργίου Σπυρόπουλου. Η έπαυλη του μαικήνα από τον Μαραθώνα, ολοκληρώθηκε κατά τη βασιλεία του Αδριανού και έμοιαζε με πόλη λόγω των πολλών κτιρίων της, τοποθετημένων ορθογώνια και αξονικά. Τα κεντρικά κτίρια 20.000 τ.μ., διέθεταν μεγάλη ορθογώνια εσωτερική αυλή, με τεράστιο κήπο -γλυπτοθήκη και τεχνητό ποτάμι. Οι τρεις πλευρές της έπαυλης ήταν περιτριγυρισμένες με στοές με ψηφιδωτά. Στην τέταρτη ήταν το Νυμφαίο, με αγάλματα και προτομές αυτοκρατόρων και προσωπικοτήτων. Το αρχαιότερο και επισημότερο κτίσμα ήταν η Βασιλική στη βόρεια πλευρά, που ήταν χώρος καλλιτεχνικών έργων και λατρευτικών αγαλμάτων και διέθετε κήπο. Στα νότια ήταν τρία σημαντικά κτίρια: Ο ναός - ηρώο του Αντίνοου, τα λουτρά και ένα οκταγωνικό φυλάκιο. Στη δυτική πλευρά πίσω από το Νυμφαίο, υπήρχε επίσης Βασιλική με κόγχες για αγάλματα).
- Μουσείο Μπενάκη: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος του ετήσιου επιστημονικού, εικονογραφημένου περιοδικού του, το οποίο περιλαμβάνει 14 άρθρα ειδικών για εκθέματα ή τμήματα των συλλογών του, αναφορά σε δραστηριότητες το 2005, κατάλογο των πολυάριθμων δωρεών και αναλυτική μελέτη της τρίπτυχης εικόνας «Η βάπτιση του Χριστού», του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που αγόρασε ο Δήμος Ηρακλείου και συντήρησε το Μουσείο Μπενάκη.
- «Ικαρος»: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενέτας «Η Αθήνα του μεσοπολέμου μέσα από τις "Μέρες" του Γιώργου Σεφέρη (Μια διερευνητική ανάγνωση)» (μελέτη του καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας Πολεοδομίας, μέσα από ημερολογιακά κείμενα του Σεφέρη για την Αθήνα, που σχολιάζει πολεοδομικές παρατηρήσεις του ποιητή και διερμηνεύει τους στοχασμούς και τα συναισθήματά του από την περιδιάβασή του στην πόλη, στα μνημεία και στα σπίτια της). Γιάννης Καλκούζος «Το παραμιλητό των σκοτεινών θεών» (ποιητική συλλογή).
- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Ρέινολντ Μπίσλερ - Ρόμπερτ Ρόλινγκερ «Ηρόδοτος - Εισαγωγή στο έργο του» (μετάφραση Μαρία Καίσαρ επιμέλεια Δανιήλ Ι. Ιακώβ, εκλαϊκευτική μελέτη για τον ιδεολογικό πλούτο του αρχαίου ιστορικού). Ρένα Ζαμαρού «Ονειρα λογοτεχνικά (Η διεύρυνση ενός τόπου από τον Ησίοδο ως τον Αρτεμίδωρο)» (μελέτη για το ρόλο των ονείρων στην αρχαία λογοτεχνία. Καταγράφονται και ερμηνεύονται όνειρα που έχουν περιεχόμενο τη λογοτεχνία, τη μύηση στη λογοτεχνία, τα όνειρα λογοτεχνικών ηρώων, τα όνειρα ως λογοτεχνικές και φιλολογικές παραπομπές). Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης «Νεωτερική Ελληνική Λαογραφία (συναγωγή μελετών)» (συλλογή άρθρων, μελετημάτων, ανακοινώσεων σε συνέδρια, επιφυλλίδες, για θέματα της νεωτερικής λαογραφίας για τα σύγχρονα λαογραφικά φαινόμενα).
- «Ελληνικά Γράμματα»: Βάιος Παγκουρέλης «Λόγος θεάματος - Κριτικές θεάτρου (τόμος Β΄ Νεοελληνικό Θέατρο)» (κριτικές του πρόωρα χαμένου κριτικού για παραστάσεις νεοελληνικών έργων. Τον τόμο συνοδεύει CD με την παραστασιογραφία των κρινομένων παραστάσεων).
- «Ιωλκός»: Ζωή Νάσιουτζικ «Εντεκα Ρώσοι διηγηματογράφοι» (ανθολόγηση - μετάφραση διηγημάτων των Ντοστογιέφσκι, Λέρμοντοφ, Τολστόι, Τσεστρίν, Πούσκιν, Μπλοκ, Γκόρκι, Παουστόφσκι, Μπούνιν, Πλατόνοφ, Γκράτσεφ). Ευγκένι Μπεσόνοφ «Με τα τεθωρακισμένα του Κόκκινου Στρατού (Η αντεπίθεση και η νικηφόρος πορεία προς το Γ΄ Ράιχ)» (μετάφραση Δ.Π. Κωστελένος - Μάριον Χωρεάνθη, επιμέλεια Κώστας Κοκκορόγιαννης. Μαρτυρία του συγγραφέα - μαχητή του πεζικού για τον ηρωικό αγώνα του Κόκκινου Στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο και μέχρι την προσπέλαση στο Γ΄ Ράιχ, Μάης του 1945).
- Α.Α. Λιβάνης: Γκαζμέντ Καπλάνι «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» (βιωματική μυθιστορηματική μαρτυρία για την είσοδο στην Ελλάδα μιας παρέας νεαρών Αλβανών μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας του '90, τα βάσανα, το ρατσισμό και τα θύματα του μεταναστευτικού «ονείρου» να ζήσουν στην «υπέροχη», «ελεύθερη» Δύση).
- Χρήστος Αρ. Χατζηπουλίδης «Ορθογραφία... εξπρές TV με 102 απλά τεχνάσματα» (ένας γρήγορος και ευχάριστος οδηγός για τη βελτίωση της ορθογραφίας, ορθοφωνίας και ορθοέπειάς μας. Επιμέλεια Νίκου Γρηγοριάδη).
- Πατάκης: Αντρέα Καμιλέρι «Η υπομονή της αράχνης» (μετάφραση Φωτεινή Ζερβού, αστυνομικό μυθιστόρημα).
- «Οξυγόνο.gr.»: Γιάννης Πέτρου «Σημειώσεις ενός νευρωτικού (Στους συνεξόριστους σ' αυτή τη χώρα των βάλτων και της ομίχλης)» (σημειώσεις - εξομολογήσεις ενός ψυχικά πάσχοντος ανθρώπου, στην τρέλα και μοναξιά της μεγαλούπολης).
- «Index» (μηνιαίο, δωρεάν περιοδικό για το βιβλίο, τεύχος 3. Εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες»).
- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχη 145, 146).
- «Ιστορία» (εικονογραφημένο ιστορικό περιοδικό, τεύχος 455 με αφιέρωμα στον Μότσαρτ).