Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Καρλ Μαρξ «Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο». ( Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή του Φρίντριχ Ενγκελς. Αυτήν την εξαιρετικά επίκαιρη σήμερα εργασία του, που βασίζεται στις διαλέξεις που έκανε το 1847, στο Γερμανικό Εργατικό Σύλλογο στις Βρυξέλλες, την πρωτοδημοσίευσε ο Μαρξ, ως σειρά άρθρων, στην «Νέα Εφημερίδα του Ρήνου» (ήταν αρχισυντάκτης της), από τις 4/4/1849 και μετά. Η σειρά των άρθρων δεν ολοκληρώθηκε, καθώς μετά την είσοδο των Ρώσων στην Ουγγαρία, ακολούθησαν απανωτές εξεγέρσεις (Δρέσδη, Ιζερλον, Ελμπερφελντ, Παλατινάτο, Μπάντεν) και το κλείσιμο της εφημερίδας. Μετά από πολλές εκδόσεις με μορφή μπροσούρας, η εργασία αυτή εκδόθηκε με εισαγωγή του Ενγκελς, σε 10000 αντίτυπα).

-- «Μέλισσα»: Αμος Ράποπορτ «Ανώνυμη αρχιτεκτονική και πολιτιστικοί παράγοντες». (Εξαιρετική έρευνα - μελέτη για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική διαφόρων λαών, τις ποικίλες μορφές της, τα υλικά και τεχνικά μέσα της, τους σκοπούς που υπηρέτησε, τη συνάρτησή της με το κλίμα, τις πολιτιστικές παραδόσεις του κάθε τόπου και τις επιρροές. Η μελέτη μεταφρασμένη από τον πολύπειρο και πολυγραφότατο ιστορικό και θεωρητικό της Αρχιτεκτονικής Δημήτρη Φιλιππίδη, συμπληρώνεται με δεύτερο μέρος, από τον ίδιο, με τίτλο «Ανώνυμη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα ή ο Ελληνας ράποπορτ». Τα κείμενα του Δ. Φιλιππίδη, στο δεύτερο μέρος, σε πέντε κεφάλαια, αφορούν στην παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και τη μεθοδολογία της, στη μορφή του ελληνικού σπιτιού, στο κλίμα, στην κατασκευή, στα υλικά και την τεχνολογία της, στο παρόν της και κλείνουν με επίμετρο - «διάλογο» με σχετικά κείμενα. Η εικονογραφημένη με σχέδια μελέτη, περιλαμβάνει βιβλιογραφία και ευρετήρια κυρίων ονομάτων).

-- Νίκος Νικολάου - Αντώνης Αγγελής «Η Ρόδος του εικοστού αιώνα». Εκδοση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιά (Υψηλάντου 143 - 145, Πειραιάς), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της Ρόδου «Το Δέντρο» (Θεμ. Σοφούλη 127, Ρόδος). Το αξιέπαινο πόνημα των Ν. Νικολάου (επίτιμος πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου) και Αν. Αγγελή (διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου), εικονογραφημένο πλούσια, «οδοιπορεί» στην πολιτικο-κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της Ρόδου. Το πρώτο μέρος ξεκινά από το 1900, με τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, μέχρι το Μάη του 1912, που η Ιταλία εισέβαλε και κατέκτησε το νησί και φθάνει μέχρι το 1948, οπότε τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στο διάστημα 1949 - 1999. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι στο δεύτερο μέρος υπάρχει αρκετά εκτενής αναφορά «στον αείμνηστο αγωνιστή, πρώην Γραμματέα της ΝΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, Πάνο Μιχαηλίδη», όπως τονίζουν οι συγγραφείς και οι εκδότες του βιβλίου.

--«Αγρα»: Εκτωρ Κακναβάτος «Ποιήματα (1943 - 1987)» (συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του καθηγητή Μαθηματικών και σπουδαίου υπερραλιστή ποιητή, στα κατοχικά, εμφυλιακά - μετεμφυλιακά και μετέπειτα χρόνια). Τζίνα Πολίτη «Η δοκιμασία της ανάγνωσης» (συλλογή δοκιμίων της ομότιμης καθηγήτριας της Λογοτεχνίας στο ΑΠΘ, σχετικά με τα νέα ερμηνευτικά ερωτήματα - ιστορικά και θεωρητικά - που προκαλεί η ανάγνωση μεγάλων κειμένων της αρχαίας, νεοελληνικής αλλά και της αγγλικής λογοτεχνίας). Ιωάννα Λεκκάκου «Του ύψους και του βάθους» (ποιητική συλλογή). Ζορζ Σιμενόν «Ο γάτος» (μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ, μυθιστόρημα του κορυφαίου «μάστορα» της διεθνούς αστυνομικής λογοτεχνίας). Πάκο Ιγνάσιο Τάικο ΙΙ «Ονειρα συνόρων» (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος, αστυνομικό μυθιστόρημα).

-- «Μεταίχμιο»: Eντνα Ο'Μπράιαν «Λόρδος Βύρων- Οι έρωτές του» (μετάφραση Σοφία Σκουλικάρη, βιογραφία επικεντρωμένη στις γυναίκες που αγάπησε ο φιλέλληνας ποιητής και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης). Σιντ Τζέικομπσον - Ενρι Κολόν «CHE: Η βιογραφία του σε κόμικς» (μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιάς. Οι δύο δημιουργοί, γνωστοί και από το κόμικς τους για την 11η Σεπτέμβρη, βιογραφούν κειμενικά και εικονογραφικά τον Τσε Γκεβάρα). Ρέι Μπράντεμπερι «Φαρενάιτ 451» (διασκευή του μυθιστορήματος με κόμικς του Τιμ Χάμιλτον. Μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιάς). Ρουθ Ρέντελ «Πορτομπέλο» (μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής, αστυνομικό μυθιστόρημα). Σκοτ Γουέστερφελντ «Pretties» (μετάφραση Καίτη Οικονόμου, μυθιστόρημα φαντασίας για εφήβους). Αρης Δημικίδης «Η παράξενη γραφομηχανή» (εικονογράφηση Μάρω Αλεξάνδρου, για παιδιά 10-12 ετών). Αργυρώ Πιπίνη «Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος» (εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη, για παιδιά από 8 ετών).

-- «Η φωνή των Βολιμιατών» (τριμηνιαία εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου. Φύλλο 87, με πολύ καλά κείμενα για το ΔΝΤ, τον ιμπεριαλισμό που εξοντώνει και ξεριζώνει λαούς, τον εθνικισμό και ρατσισμό των Ανθιμου και Καρατζαφέρη, για την Ημέρα της Γυναίκας, τον σπουδαίο Ζακυνθινό ζωγράφο - αγιογράφο του 18ου αιώνα, Νικόλα Δοξαρά, την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το περιβάλλον, ένα σύντομο θεατρικό σκετσάκι με τίτλο «Εργαζόμενα νιάτα», κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ