Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μέλισσα»: Τασούλα Βερβενιώτη «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας - Η δεκαετία του 1940 μέσα από τα Αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού». Πολύτιμο για τους ιστορικούς και κάθε ενδιαφερόμενο για την πρόσφατη ιστορία αγώνων, παθών και θυσιών του λαού μας βιβλίο - λεύκωμα (315 σελίδες), που φέρνει στο φως μεγάλο μέρος από τις 2.500 φωτογραφίες, αλλά και έγγραφα, εκθέσεις, επιστολές κ.ά., που περιλαμβάνουν τα Αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από τη δεκαετία του 1940. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα των εκπροσώπων του ΔΕΣ στην Ελλάδα, στις δεκαετίες του 1940 και 1950, Αντριέν Λαμπέρ και Ζερμαίν Κολλαντού, παρουσιάζονται σε 13 κεφάλαια και σχολιάζονται από τη συγγραφέα ώστε να φανούν οι πολιτικές και αξιακές διαφορές των προαναφερομένων. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην Κατοχή, μέχρι και τη σφαγή στο Δίστομο. Το δεύτερο στο Δεκέμβρη του 1944. Το τρίτο στη «βοήθεια» του ΔΕΣ και άλλων ελληνικών και ξένων οργανώσεων στο λαό. Το τέταρτο στις συνέπειες του εμφυλίου και τις χιλιάδες ξεριζωμένων από τα χωριά τους. Τα επόμενα πέντε κεφάλαια αναφέρονται σε τόπους εγκλεισμού των ΕΑΜιτών αγωνιστών (ξερονήσια, στρατόπεδα του ΓΕΣ, Μακρόνησος, Γυάρος, φυλακές) που επισκεπτόταν ο ΔΕΣ. Ακολουθούν τρία κεφάλαια για τον εγκλεισμό παιδιών (βρεφών, νηπίων, ανηλίκων) σε εξορίες και φυλακές ενηλίκων, στο παιδομάζωμα και τα ιδρύματα της Φρειδερίκης. Το τελευταίο κεφάλαιο αποτυπώνει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που επέστρεψαν από τη Γιουγκοσλαβία για να «ζήσουν» στα βομβαρδισμένα χωριά των Πρεσπών. Την έκδοση προλογίζει ο ομότιμος διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Σπύρος Ασδραχάς.

-- «Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη»: Λουί Κοντέλ «Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1815-1833)». Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί στη σειρά «Νεοελληνική Λογοτεχνία» το «θεμελιώδες» για τις σολωμικές σπουδές έργο του Γάλλου σολωμιστή, ο οποίος το 1959 ήρθε στην Ελλάδα, έμαθε νεοελληνικά και άρχισε να ερευνά τις ιδέες, τις επιρροές, την «εθνικότητα» του σολωμικού έργου, με τη συμπαράσταση κορυφαίων Ελλήνων δασκάλων (λ.χ. Λίνος Πολίτης και Κ. Θ. Δημαράς) και όσων σχετίζονταν με τη διάσωση χειρογράφων και διαφόρων αρχειακών στοιχείων του εθνικού μας ποιητή. Η έκδοση οφείλεται, κυρίως, στον υπεύθυνο της «Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη», ιστορικό Δημήτρη Αρβανιτάκη, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για την κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου και ο οποίος προλογίζει την έκδοση, χαρακτηρίζοντας το έργο του Λ. Κοντέλ πρωτοποριακό, καταλυτικό εγχειρίδιο έρευνας για την προσωπικότητα και την τέχνη του ποιητή, το οποίο «προκάλεσε πλούσιο και ουσιαστικό λόγο για τις ποικίλες πηγές του Σολωμού».

-- Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος: Σούλα Τόσκα - Καμπά «Τραγούδια του γάμου (Α' Στεριανά)». Ανθολογία σημαντικών παραδοσιακών γαμήλιων τραγουδιών απ' όλη τη στεριανή Ελλάδα, τη Μ. Ασία και τον Πόντο, τα οποία συγκεντρώθηκαν με επιτόπια έρευνα της ανθολόγου. Το βιβλίο συνοδεύει βιβλιογραφία που τεκμηριώνει την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

-- «Βεργίνα» (Φειδίου 14-16, Αθήνα 106 78). Νίκος Κ. Σακελλαρόπουλος «Το μαύρο μάμπα». (Μυθιστόρημα. Τα χρήματα από την πώληση του βιβλίου διατίθενται στο Σύλλογο Προστασίας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η καρδιά του παιδιού»).

-- Α. Α. Λιβάνης: Λευτέρης Παπακώστας «Ο νικητής τα παίρνει όλα» (μυθιστόρημα).

-- Σάκκουλας: Ιωάννης Δεληκωστόπουλος «Οικονομικοί λόγοι αναίρεσης (κατά το άρθρο 559 Κ.Πολ.Δ. και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο)». (Αναλυτική μελέτη). Δημήτρης Στράνης «Το δημόσιο δίκαιο στο εργατικό δίκαιο του 21ου αιώνα (ιδιωτικό και δημόσιο δίκαιο)» (μελέτη που συμπεραίνει ότι το εργατικό δίκαιο - παρότι εντάσσεται στο ιδιωτικό δίκαιο - σήμερα εμπίπτει στο δημόσιο δίκαιο).

-- «Δωδώνη»: Βαγγέλης Γεωργάκης «Ποδηλάτης στην Εθνική Οδό» (στοχασμοί για διάφορα θέματα).

-- «Ηρόδοτος» (Μαντζάρου 9, 106 72 Αθήνα): Ρούλα Μίχου - Κοσκινά «Σιωπηλές ανατροπές». (Μικρά αισθαντικά πεζογραφήματα).

-- Θανάση Μουσόπουλου «Η Ξάνθη σαν παραμύθι...» (σύντομα κείμενα που συνθέτουν το κοινωνικό και πολιτιστικό «πορτραίτο» της Ξάνθης. Εκδοση της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης).

-- «Στοχαστής»: Αρης Μικρασιάτης «Ιεράς Ελυτρα» (ποιητική συλλογή).

-- «50 χρόνια Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου». (Λεύκωμα φωτογραφιών, αφισών, δημοσιευμάτων και κειμένων για τον 50χρονο ΟΠΑΠ).

-- «Μετρονόμος» (σημαντικό μουσικό περιοδικό. Τεύχος 36 με αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχη 505, 506).

-- «Παρουσία» (περιοδικό της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών. Τεύχος 50 με αφιέρωμα στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ