Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εικαστικά ολυμπιακά μαντέματα

Και βαφτίστηκαν τα δίδυμα «καρτούν», σε Αθηνά και Φοίβο, όπως θα μπορούσαν να πάρουν οποιοδήποτε άλλο όνομα σύγχρονης εικονικής αρχαιομυθοπλασίας.

Και ανέλαβαν τα δίδυμα αυτά, να εκφράσουν «κατ' απονομήν» τη «μασκώτ», δηλαδή το λογότυπο, το σήμα δηλαδή της Ολυμπιάδας, που επικαλύπτει, το θαυμάσιο σε λιτότητα, στεφανάκι της αγριλιάς.

Και μπροστά στο «μούδιασμα» και τα αρνητικά σχόλια, κατά τα τηλεδημοψηφίσματα των καιρών, ανέλαβε αρμόδιος του μηχανισμού της «Ολυμπιάδας» να χρησμοδοτήσει: «Θα δείτε ότι σύντομα θα τα συνηθίσουμε», όπως π.χ. μια ξαφνική ουλή στο πρόσωπο.

Αλλά οι αμφίσημες μαντικές ικανότητες από καιρό μας έχουν τελειώσει, αφού ο ένας από τα δίδυμα «μασκώτ», δηλαδή ο ηλιοστεφής Απόλλων: «ουκέτι Φοίβος έχει μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν, απέσβετο γαρ και λάλον ύδωρ» και απλοελληνικά: δεν έχει πια ο Φοίβος, (Απόλλων), τη μαντική δάφνη, την πηγή και το νερό που μιλούσαν στις Φαιδράδες, ως το... 2004!

Οσο για τη δεύτερη των διδύμων, την Παλλάδα παρθένο που προστάτευε την Αθήνα, παραπέμπει στο «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», όπως υπαινικτικά παρατήρησε ο Ελβετός ελεγκτής, σχετικά με όσα θα παρατηρούσαμε εμείς, για την εγκαιρότητα, την αρτιότητα, τη λειτουργικότητα, το ανερχόμενο κοστολόγιο των ολυμπιακών έργων και βέβαια τις μεταολυμπιακές επιβαρύνσεις.

Η δίδυμη «μασκώτ» - (σε μπλε - κεραμιδί) - που βαφτίζεται χρυσαφί, θα μπορούσε να κοσμήσει σχολικά λεωφορεία, ως σήμα όμως - κούκλα της Ολυμπιάδας και παρά τις διαφαινόμενες προοπτικές πλαστικών διορθώσεων - θα πρέπει να συνοδεύεται από επεξηγηματικούς τόμους, ως προς το νοηματικό - εικαστικό περιεχόμενο.

Ο Φοίβος Απόλλων και προστάτης των μαντείων, που επικαλούνται, θα έπρεπε να τους το προμαντέψει έγκαιρα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ