Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα ενταθεί η επίθεση

Προχτές στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας είπε πως υπάρχει νόμος του ΠΑΣΟΚ από το 1996 για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Γεγονός, που δείχνει ότι και εδώ το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα. Η κυβέρνηση θα ήθελε να ξεμπερδέψει «εδώ και τώρα» με το θέμα, να έχει λυμένα τα χέρια μπροστά στην κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Θέλει να ολοκληρώσει, και με αυτόν τον τρόπο, τις αναδιαρθρώσεις στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα, αφού τα όποια ιδιωτικά πανεπιστήμια προκύψουν θα είναι ακόμα ένας μοχλός πίεσης προς τα δημόσια, να υποβαθμιστούν και να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, δε θέλει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος και σπέρνει σκόπιμα συγχύσεις, θολούρα κι αυταπάτες. Κατά την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας, στις επίσημες προτάσεις που κατέθεσαν γραπτώς στη Βουλή τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να δοθεί «η δυνατότητα σύστασης ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από ιδιώτες». Ο Γ. Παπανδρέου είχε ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ και σήμερα η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ (ψηφισμένη ομόφωνα στα συνέδριά του και μη αμφισβητούμενη από κανένα στέλεχος του κόμματος) είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου. Ο Ε. Βενιζέλος είχε δηλώσει, επίσης ξεκάθαρα, το Δεκέμβρη του 2006 ότι «στην επόμενη Βουλή (σ.σ. την παρούσα δηλαδή) θα ψηφίσω υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16», ενώ είχε πει ότι «η χειραφέτηση των ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας... η ευελιξία στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα» μπορούν να γίνουν και πριν αναθεωρηθεί το άρθρο («Εθνος», 15/12/2006).

Σ' αυτό το σημείο πέφτει το βάρος και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από δω και πέρα: Οτι, δηλαδή, οι αναδιαρθρώσεις στα δημόσια ιδρύματα (αλλά ακόμα και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων) μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, ανεξάρτητα από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι με το υπάρχον Σύνταγμα μπορεί να ιδρυθούν «μη κρατικά» πανεπιστήμια από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (που θα λειτουργούν και με ιδιωτική χρηματοδότηση), ενώ η ΝΔ έχει έτοιμα «τρικ» για την αναγνώριση των ΚΕΣ, ανεξάρτητα από την αναθεωρητική διαδικασία. Με κάθε τρόπο πιέζουν για τη λειτουργία διαφόρων ιδιωτικών παραμάγαζων της εκπαίδευσης, πιέζουν ταυτόχρονα για την «ιδιωτικοποίηση» των δημόσιων ΑΕΙ (αλισβερίσι με επιχειρήσεις, αξιοποίηση περιουσίας τους, δίδακτρα) και ανάγουν την αγορά σε τελικό κριτή όλων αυτών των εκπαιδευτηρίων.

Σ' αυτό το τοπίο, που διαμορφώνεται από τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και ανεξάρτητα από την αναθεώρηση, είναι μέγιστη υποκρισία η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πανηγυρίζει ότι «έγινε η κηδεία» της αναθεώρησης του άρθρου 16 και διασφαλίστηκε τουλάχιστον για δέκα χρόνια η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση! Ισα - ίσα, τώρα είναι που θα ενταθεί η επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων μέσα από την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, της κοινοτικής οδηγίας, των αγοραίων μεταπτυχιακών κτλ. Και για να αποκρούσει το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα όλη αυτήν τη λαίλαπα, χρειάζονται ρωμαλέοι αγώνες με διάρκεια, αντοχή και προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ