Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιθετικό δόγμα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών

H πλήρης ενσωμάτωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και, κατ' επέκταση, της χώρας στο νεοταξικό δόγμα περί προληπτικού πολέμου και γενικότερα στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία επίσης όπως και το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ως πολιτική της το δόγμα του προληπτικού πολέμου, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμών όσο και σε επίπεδο εξοπλισμών, στελέχωσης και εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού, αποτελεί τον αντικειμενικό σκοπό της μετατροπής του ελληνικού αμυντικού δόγματος από «αμυντικό» σε «αμυντικό αποτρεπτικό», όπως το εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Οσο κι αν πίσω από τα λόγια του υπουργού Αμυνας αυτό δεν ομολογείται, είναι φανερό ότι κάτω από τον όρο «αποτρεπτικό» κρύβεται το ΝΑΤΟικών προδιαγραφών επιθετικό δόγμα, που προϋποθέτει ευρύτερες αναπροσαρμογές στο χώρο του στρατεύματος. Το παιχνίδι με τις λέξεις «αμυντικό» - που, υποτίθεται, ήταν μέχρι τώρα το δόγμα - και «αποτρεπτικό» - που θα γίνει - συσκοτίζει την αλήθεια και την ουσία. Εξάλλου, πάντα ένα αμυντικό δόγμα και η ανάλογη προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί παράγοντα αποτροπής μιας ενδεχόμενης εχθρικής επίθεσης και δε χρειάζεται τυμπανοκρουσίες για να ανακοινωθούν τα αυτονόητα. Στην ολοκληρωμένη προσαρμογή στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς είναι η ουσία.

Ετσι τώρα ολοκληρώνεται, για την παρούσα φάση, η μετεξέλιξη του προσανατολισμού και της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές ανάγκες. Να θυμίσουμε ότι μόλις λίγες μέρες μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την κήρυξη του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» εκ μέρους των ΗΠΑ, ο τότε υπουργός Αμυνας της Ελλάδας είχε σπεύσει - ο πρώτος ανάμεσα στους άλλους ΝΑΤΟικούς συναδέλφους του - να εξαγγείλει την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος και την ένταξη της «τρομοκρατίας» στις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της θεωρίας περί «ασύμμετρων απειλών». Το ΠΑΣΟΚ χάρισε στο ελληνικό στρατιωτικό δόγμα τις «ασύμμετρες απειλές» και η ΝΔ τον «προληπτικό πόλεμο». Επίσης η σημερινή κυβέρνηση με τις εξαγγελίες αυτές στέλνει και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή και σταθερή «σύμμαχος».

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τις παραδόσεις των προκατόχων της κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, περί ενσωμάτωσης της χώρας στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μεθοδεύει να περάσει όλα τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων με μία δόση «εθνικής αποτρεπτικής πολιτικής». Το αναγγελθέν «αποτρεπτικό» δόγμα αποτελεί το όχημα για να διαπεράσει πλήρως τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα και ο επιθετικός του χαρακτήρας.

Για να περάσει η ένταξη της Ελλάδας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, η ένταξή της στο δόγμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ περί «προληπτικών πολεμικών πληγμάτων», η νεοταξικών προδιαγραφών αναδιάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ανταποκρίνονται σε αποστολές τύπου Αφγανιστάν, Ιράκ, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου και γενικά «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Εγκλωβίζουν τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού. Δε χρειάζεται μόνο ανησυχία, αλλά και αντιιμπεριαλιστική αγωνιστική εγρήγορση για να μπει φραγμός σε αυτές τις άκρως επικίνδυνες εξελίξεις. Που μπορεί και πρέπει να εκφραστεί άμεσα, μαζικά μαχητικά, στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και στις άλλες αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές διαδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ