Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξικός ο αγώνας των κολίγων

Ο τριήμερος απεργιακός ξεσηκωμός των μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας δεν τάραξε τα νερά μόνο στη μικρή κωμόπολη της Ηλείας. Η απήχηση του δίκαιου ταξικού αγώνα των σύγχρονων κολίγων, που ζητούσαν αύξηση στα μεροκάματα και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ξεπέρασε τα όρια της μικρής πλατείας, όπου συγκεντρώνονταν κάθε πρωί επί τρεις μέρες οι μετανάστες με τις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι αυτός ο αγώνας έληξε με την υποχώρηση των σύγχρονων τσιφλικάδων και άνοιξε το δρόμο για την αύξηση του μεροκάματου, είναι μια κατάκτηση που ανήκει εξ ολοκλήρου στους εργάτες και όσους βρέθηκαν στο πλάι τους όλες αυτές τις μέρες, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι μετανάστες γύρισαν στα χωράφια με ψηλά το κεφάλι. Οπως με ταξική υπερηφάνεια πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν την περασμένη Παρασκευή την κινητοποίησή τους.

Ο αγώνας των κολίγων επιβεβαίωσε ότι, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του, το κεφάλαιο είναι αδίστακτο. Κάτω από την αγανάκτηση των μεταναστών, κρύβονται ατελείωτες ώρες δουλειάς μέσα στο καμίνι των θερμοκηπίων, ζωή στις παράγκες, χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό, με το φόβο της εκδίωξης να κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια τους. Σύγχρονοι δούλοι σε μια περιοχή όπου μια χούφτα μεγαλοκαλλιεργητές παράγουν το 90% της εγχώριας φράουλας. Ο ξεσηκωμός των κολίγων φανέρωσε τους εχθρούς και τους φίλους τους. Ξεσκέπασε το μαύρο μέτωπο αστυνομίας, τοπικών αρχών, τσιφλικάδων, αλλά και των τραμπούκων παρακρατικών, που δε θα δίσταζαν ακόμα και να σκοτώσουν, προκειμένου να σπάσουν τον αγώνα των μεταναστών και το κύμα της αλληλεγγύης που αυτός ξεσήκωσε. Ο κόπος τους ήταν μάταιος. Ακόμα και όταν το βράδυ του Σαββάτου εξαπέλυσαν δολοφονικό πογκρόμ σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και των μεταναστών απεργών που είχαν γυρίσει στις παράγκες τους.

Ο ρόλος των κομμουνιστών και των ταξικών δυνάμεων στον απεργιακό αγώνα ήταν καθοριστικός. Γι' αυτό ξεσήκωσε την οργή των τσιφλικάδων. Γιατί ξέρουν καλά πως η παρέμβαση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ πριν από ένα χρόνο, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» στα θερμοκήπια και τις παράγκες, οδήγησε στο να πληρωθούν οι μετανάστες τα δεδουλευμένα τους. Γιατί φοβούνται την απήχηση που έχει ο λόγος των κομμουνιστών στους μετανάστες, το σύνθημα του ΠΑΜΕ «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Γιατί είδαν από πρώτο χέρι τη δύναμη του ενωμένου ταξικού αγώνα. Ο σπόρος που έπεσε στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας κάρπισε και θα θεριέψει σύντομα. Θα φροντίσουν γι' αυτό οι ίδιοι οι μετανάστες, που καταλαβαίνουν μέρα με τη μέρα τη δύναμη που κρύβουν τα χέρια τους, η φωνή τους. Τη δύναμη που κρύβει ο συντονισμένος, κοινός αγώνας με τους Ελληνες συναδέλφους τους και την ταξική πρωτοπορία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ