Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εφεδρείες του συστήματος και ο ΣΥΝ

Είναι γεγονός ότι ο αστικός Τύπος και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πλουτοκρατίας προβάλλουν τον ΣΥΝ ως τη νέα ανερχόμενη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν και κάθε επόμενη καταγράφει απώλειες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ με μεγαλύτερα ποσοστά. Κοινός τόπος όλων είναι πως ο ΣΥΝ ενισχύεται από το ΠΑΣΟΚ. Και ότι όλοι θέλουν να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Δεν πρέπει πλέον να θεωρείται αποκάλυψη πως το αστικό πολιτικό σύστημα έχει μπει σε μπελάδες. Το λένε τα επιτελεία του. Η φθορά της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της πρέπει να βρει ασφαλές καταφύγιο. Το δικομματικό σύστημά τους φαίνεται πως δεν μπορεί να εγκλωβίζει όπως πριν λαϊκές δυνάμεις στην αστική πολιτική. Ανησυχούν δε ιδιαίτερα για τη σοσιαλδημοκρατία. Και δεν έχουν άδικο, γιατί αυτή πάντα είχε την ικανότητα να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα, παραπλανώντας με τις δήθεν κοινωνικές παροχές και την πολιτική «αναδιανομής του πλούτου». Σήμερα, όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων λένε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια πολιτική. Το ΚΚΕ έχει συμβάλει τα μέγιστα σ' αυτό προβάλλοντας το σύνθημα για «αδύνατη κυβέρνηση, αδύνατη αξιωματική αντιπολίτευση». Οτι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, άλλαξε εσύ, εγκατάλειψέ τους».

Είναι γεγονός ότι η σοσιαλδημοκρατία περνά κρίση στρατηγικής. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ταύτισης, στη διαχείριση του καπιταλισμού στην τωρινή του φάση, με τα παραδοσιακά του κόμματα όπως η ΝΔ.

Συνέχεια στη σελίδα 5 (Αποψη)

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέχεια από την 1η σελίδα
Οι εφεδρείες του συστήματος και ο ΣΥΝ

Ετσι, την άρχουσα τάξη, αν και δεν έχει εγκαταλείψει το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, η διαπίστωση ότι δεν μπορούν πλέον να μεταβιβάζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από το ένα κόμμα στο άλλο την έχει βάλει σε μπελάδες. Προετοιμάζεται για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, ούτως ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ίδια πολιτική, με λαϊκή συναίνεση. Πρωταρχικά αυτό που απασχολεί τα επιτελεία της είναι η αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας. Αντιλαμβάνεται ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν τα καταφέρνει. Και βάζει μπρος τις εφεδρείες της. Ψάχνοντας «αριστερό άλλοθι» γιατί το θεωρεί ελκυστικό για τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων. Ετσι, η πιο κατάλληλη γι' αυτό το σκοπό δύναμη είναι ο ΣΥΝ. Που επίσης παίζει καλά το ρόλο του στην προσπάθεια ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος.

Ο ΣΥΝ προβάλλει την αναγκαιότητα να «ρυθμιστούν εκ νέου οι σχέσεις κράτους - κεφαλαίου», για να προωθηθούν «τομές και μεταρρυθμίσεις που θα αναδιανέμουν τον παραγόμενο πλούτο». Οτι «ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία» δεν προϋποθέτει «την καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος», αλλά «εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αρχών, αξιών, στόχων και μέτρων» για μια «δικαιότερη κατανομή των βαρών», για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Λες και μπορεί να γίνει «κοινωνικό συμβόλαιο» ανάμεσα στο λαό και τα μονοπώλια. Και τι σημαίνει «δικαιότερη κατανομή των βαρών»; Μερικά ψίχουλα παραπάνω απ' ό,τι μέχρι σήμερα για να καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις, να αμβλύνονται οι οξείες γωνίες της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Σαν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δηλαδή, αποδοχή και διαιώνιση της υπάρχουσας πραγματικότητας των κοινωνικών ανισοτήτων, του πλούτου και της φτώχειας. Μπορεί η αστική τάξη να βρει καλύτερη εφεδρεία απ' αυτήν;

Ετσι, σκέφτονται πιθανό σχήμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ βεβαίως λέει πως δε θέλει, μόνο και μόνο για να μην πάει μόνο με τη σημερινή του δύναμη σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όταν την ίδια ώρα αυτό είναι σε πτώση και ο ίδιος σε άνοδο. Ως τότε θα χρησιμοποιεί ακόμα και επαναστατική προπαγανδιστική φρασεολογία, ενώ το πρόγραμμά του είναι καθαρά σοσιαλδημοκρατικό. Μπορεί και ο ίδιος να αποτελέσει τον πόλο ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας με τμήμα του ΠΑΣΟΚ και να εμφανιστεί σχήμα με νέα μορφή. Ετσι ή αλλιώς ο ΣΥΝ είναι το δίχτυ που μαζεύει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ για να τις ξαναεντάξει στη σοσιαλδημοκρατία, όταν χρειαστεί και έρθει η ώρα. Δυνάμεις από τα ανώτερα μεσαία στρώματα που προσεγγίζουν την αστική τάξη.

Η ενίσχυση του ΣΥΝ και η προώθησή του από τα αστικά επιτελεία επιτελεί και έναν ακόμη σκοπό: Τη δημιουργία αναχώματος ριζοσπαστικοποίησης λαϊκών συνειδήσεων. Γιατί υπάρχει και το ΚΚΕ. Η δυναμική της στρατηγικής του οποίου εκφράστηκε στις εκλογές, συνεχίζει να υπάρχει όχι μόνο γιατί δεν έχει απώλειες αλλά γιατί και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι μόνο σταθερότητα αλλά και άνοδο και ας είναι μικρότερη απ' αυτή του ΣΥΝ. Εκφράζει συσπείρωση στη στρατηγική ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτό φοβάται το κεφάλαιο. Τη δυναμική αυτής της στρατηγικής, τη σταθερότητα του ΚΚΕ να δρα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα με την πολιτική του. Και πρέπει να την ανακόψουν. Ενισχύοντας τον ΣΥΝ και με ταυτόχρονη ένταση της πολύμορφης αντιΚΚΕ επίθεσης γιατί δεν τους κάνει το χατίρι να πάει με τα νερά τους. Και δεν πρόκειται να τους το κάνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ