Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψευτοδιλήμματα και εκβιασμοί

Με αφορμή και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενα από τα φίλα προσκείμενα σε αυτά ΜΜΕ, αναζωπύρωσαν την κινδυνολογία για το ενδεχόμενο το πρώτο κόμμα να μην εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μην προκύψει ισχυρή κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε «ασταθές μετεκλογικό σκηνικό». Ο «νταλκάς» για μια ισχυρή κυβέρνηση αφορά και στα δύο κόμματα. Σχετίζεται άμεσα με την πρόθεσή τους να εγκλωβίσουν προεκλογικά λαϊκές συνειδήσεις, να αποτρέψουν τις διαρροές από το δικομματισμό και την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ότι ζητούν «ισχυρή λαϊκή εντολή» για να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που περιγράφουν στα προγράμματά τους και οι οποίες ταυτίζονται σε ό,τι αφορά στον πυρήνα της στρατηγικής τους. Θέλουν να αισθάνονται δυνατοί μετά τις εκλογές, ξέροντας καλά ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνήσει, η πολιτική τους θα προκαλέσει αντιδράσεις, θα τους φέρει σε δύσκολη θέση. Γι' αυτό ο καθένας για λογαριασμό του διεκδικεί ισχυρή πλειοψηφία, για να μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο καημός τους. Τους ενδιαφέρει εξίσου να διατηρήσει ο δικομματισμός αθροιστικά τα υψηλά ποσοστά του και οι όποιες διαρροές να μην κατευθυνθούν σε ριζοσπαστικές δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ. Θέλουν ισχυρό δικομματισμό, ξέροντας καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί για το κεφάλαιο μια μεγάλη μείωση του ποσοστού και των δύο. Γι' αυτό και κινδυνολογούν, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν, να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, να ανακόψουν τις μετατοπίσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια αδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Οπως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και από μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση. Κάθε άλλο μάλιστα. Μια κυβέρνηση που αισθάνεται ότι δεν κάθεται με ασφάλεια στην καρέκλα της, με μεγαλύτερη διστακτικότητα και καθυστέρηση θα επιχειρήσει να βάλει σε εφαρμογή τα αντιδραστικά της σχέδια. Μια συνολική μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ, θα στείλει ισχυρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι τους παίρνουν χαμπάρι, ότι η δημαγωγία και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οσο για το φόβο της «ακυβερνησίας», αυτός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους. Είναι δοκιμασμένο και αποδεδειγμένο ότι το σύστημα θα ψάξει εναλλακτικές λύσεις για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική του. Οι συμμαχικοί κυβερνητικοί σχηματισμοί σε Γερμανία, Ιταλία και αλλού το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Μακριά και ενάντια σε κάθε ψευτοδίλημμα και εκβιασμό, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να φτάσουν στην κάλπη με ψηλά το κεφάλι. Να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του δικομματισμού, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να εγγυηθεί μια καλύτερη μέρα από την επομένη των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ