Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ερευνα για το λαό

Στα πλαίσια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τα δίνει όλα στο κεφάλαιο. Αφού, με μπούσουλα τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας, προχώρησε στις ανατροπές στα εργασιακά - κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στην εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, της Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, εμπορευματοποιώντας παραπέρα το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών.

Με το νομοσχέδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία που κατέθεσε στη Βουλή θεσμοθετεί την άμεση παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της έρευνας με την αποφασιστική συμμετοχή επιχειρηματιών στις διαδικασίες και στα σχετικά όργανα που προβλέπονται. Ενώ η έρευνα θα καθορίζεται και θα αξιολογείται με κριτήρια αγοράς, με κριτήρια, δηλαδή, κατά πόσο αυξάνει την παραγωγή κερδών για τους επιχειρηματίες. Και εδώ τίθεται και το ζήτημα του περιεχομένου της έρευνας, αφού ο στόχος είναι τα κέρδη του επιχειρηματία.

Αλλά όταν γίνεται λόγος για παραγωγή έρευνας για την αγορά, σήμερα, η έρευνα αυτή είναι προσαρμοσμένη μονόπλευρα σε τομείς όπως η Πληροφορική, οι Τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια, κλπ. Ετσι, η βασική έρευνα, ουσιαστικά, θα είναι προσανατολισμένη στους παραπάνω τομείς, που αφήνουν άμεσα κέρδη στο κεφάλαιο. Σημαντικοί τομείς, βέβαια, αλλά η βασική έρευνα δεν μπορεί να αφορά μόνο σε αυτούς τους τομείς. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών τομείς ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως, π.χ., της Υγείας, της υγιεινής και ασφάλειας και των επαγγελματικών ασθενειών, τομείς που έχουν σχέση με το νερό, την αντισεισμική θωράκιση, κλπ. Προκύπτει, λοιπόν, ως επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη της έρευνας στους παραπάνω τομείς, όπως παλεύει το ΚΚΕ, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Ομως, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που κινείται στους προσανατολισμούς των αποφάσεων της Συνόδου της ΕΕ στη Λισαβόνα, όπως και του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, η προτεραιότητα είναι η «ανταγωνιστικότητα» και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και θέτει στην υπηρεσία του και την έρευνα. Θεσμοθετεί τον αναβαθμισμένο ρόλο των επιχειρηματιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσανατολίζουν, καθορίζουν και χρησιμοποιούν την έρευνα για την αύξηση των κερδών τους, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, του δημόσιου συμφέροντος γενικότερα.

Κριτήριο, ωστόσο, για τους επιστήμονες και ερευνητές, όπως και για τους λαϊκούς ανθρώπους, δεν μπορεί να είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, αλλά αν το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών θα υπηρετεί την ανάγκη για αναβαθμισμένες σύγχρονες υπηρεσίες στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας, κλπ. Αν θα προωθεί και υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Κι αυτό πρέπει να εκφραστεί, στις ερχόμενες εκλογές, και με την ψήφο στο ΚΚΕ που πραγματικά παλεύει για έρευνα και επιστήμη στην υπηρεσία των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας με τη διασφάλιση της απαιτούμενης επιστημονικοτεχνικής υποδομής, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ