Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πηγή του εφιάλτη

Το μπαράζ των θερινών πυρκαγιών συνεχίζεται, κατακαίγοντας σιγά σιγά τα δάση της χώρας. Αφού, λοιπόν, έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, κάποιοι άρχισαν να αναδεικνύουν αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε ως βασική αιτία αυτής της λαίλαπας και την οποία επιχειρούσαν επιμελώς να κρύψουν. Οτι, για παράδειγμα, στον Υμηττό υπάρχουν αρκετοί με μεγάλες ιδιοκτησίες. Από επιχειρηματίες, εισοδηματίες, την Εκκλησία και διάφορους άλλους επιτήδειους καταπατητές. Το ίδιο, βεβαίως, καταγράφουν και για άλλες δασικές εκτάσεις, ενώ εμφανίζονται και μελέτες ή προγράμματα αξιοποίησης των δασών για εγκαταστάσεις τουριστικής εκμετάλλευσης, δηλαδή κερδοφόρα επιχειρηματική ανάπτυξη. Καταγράφουν, δηλαδή, ότι μέσα σε κάθε δάσος εμφανίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας, ή επιδιώξεις για χρήση των δασών με όφελος το κέρδος. Αυτό που δε λένε είναι γιατί υπάρχει αυτή η πραγματικότητα και ποια πολιτική τη δημιούργησε, ποια κόμματα άνοιξαν αυτόν το δρόμο. Δε λένε, δηλαδή, ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών υλοποιείται από ένα ολόκληρο πλέγμα νόμων και αποφάσεων, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται απλόχερα μεταξύ τους ποια θα θεσπίσει πιο ολοκληρωμένα, οπλίζοντας το χέρι των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων.

Αυτήν την ωμή, όσο και απόλυτη αλήθεια, τη συγκαλύπτουν. Θέλουν, τάχα, να εμφανίζονται κατά των συμφερόντων, χωρίς να θίξουν την πολιτική που τα υπηρετεί. Μιλούν για νόμιμη και παράνομη ιδιοκτησία σε δασική γη, υπερασπίζοντας την ιδιοκτησία που φέρνει πλούτο. Και, βεβαίως, αφήνουν στο απυρόβλητο τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Είναι προφανές ότι όσο υπάρχει η δασοκτόνα νομοθεσία και η στήριξη της ιδιοκτησίας στη γη, όλο και περισσότερο θα αυξάνονται οι προσδοκίες όλων αυτών που θέλουν να ικανοποιήσουν επιχειρηματικά σχέδιά τους, καταστρέφοντας τα δάση. Αλλοτε βαφτίζοντας ως ...«χορτολίβαδο» (νόμος 998/1979 της ΝΔ) την καμένη έκταση και άλλοτε ως ...«βοσκότοπο» (νόμος 1734/1987 της ΝΔ) για να την αποχαρακτηρίσουν. Αλλοτε εκμεταλλευόμενοι το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, που εφαρμόζουν πιστά μετά τις πυρκαγιές οι δύο κυβερνήσεις. Αλλοτε περιμένοντας τη διασταλτική ερμηνεία του νόμου 3127/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 και εφαρμόζει η ΝΔ) για το τι είναι δάσος και τι δασική έκταση...

Η μόνη λύση, λοιπόν, για να γλιτώσουμε από τις αδηφάγες πυρκαγιές, που κατατρώνε κάθε χρόνο το δασικό μας πλούτο, είναι η εφαρμογή των προτάσεων που έδωσε την περασμένη βδομάδα το ΚΚΕ στη δημοσιότητα. Να κατοχυρωθούν τα δάση μας ως δημόσια ιδιοκτησία και όλες οι δήθεν «ιδιοκτησίες» ιδιωτών ή άλλων οργανισμών μέσα σε αυτά να δημευτούν. Να καταργηθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι και να ανακληθούν οι καταστροφικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Οι αναδασώσεις να συμπεριλαμβάνουν όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι μόνον αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Ο λαός, βέβαια, ξέρει καλά ότι αυτές τις προτάσεις οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ποτέ δεν πρόκειται να τις εφαρμόσουν, γιατί θεωρούν τη γη εμπόρευμα. Γι' αυτό και θα δώσει τη δική του απάντηση στις επερχόμενες εκλογές, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ