Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δέσμη προτάσεων για τα δάση

Οι έξι ριζοσπαστικές προτάσεις, που κατέθεσε το ΚΚΕ - στη διάρκεια προχτεσινής συνέντευξης Τύπου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα - για τη σωτηρία των δασών και την αναδάσωσή τους, επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις να εφαρμοστούν άμεσα. Είναι η μόνη, ουσιαστική, ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να μην καούν και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο και συνολικά στη χώρα, αλλά και να ξαναγίνουν δάση όσα κάηκαν και επιβουλεύεται η επιχειρηματικότητα. Είναι η απάντηση στην εμπρηστική πολιτική τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Είναι η θέση που, στο κέντρο της προσοχής της, έχει το συμφέρον των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Τα γεγονότα, «μιλούν» από μόνα τους. Οι μέχρι σήμερα καμένες εκτάσεις, όχι μόνο δεν αναδασώνονται στο σύνολό τους, αλλά, αντιθέτως, μεγάλα κομμάτια εξαιρούνται. Στην καρδιά κάθε δάσους, διεξάγεται ένας ιδιότυπος «αγώνας δρόμου». Εμφανίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας, με ιδιώτες να διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί τοποθετούν ταμπέλες σε εκτός σχεδίου περιοχές και «ενημερώνουν» πως το δάσος αποτελεί «ιδιοκτησία» τους. Η Εκκλησία, εμφανίζεται να κατέχει τίτλους σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Η διαδικασία εμπορευματοποίησης του δάσους έχει ήδη ξεκινήσει, πριν ακόμη αυτό καεί. Και μόλις καεί, οι κερδισμένοι της υπόθεσης, είναι συγκεκριμένοι. Η γη γίνεται εμπόρευμα και υποτάσσεται στην αύξηση των κερδών τους. Η συνέχεια, γνωστή: Επιχωματώσεις, αποψιλώσεις, οικοπεδοποιήσεις... Εγκλημα διαρκείας, σε βάρος της φύσης, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Ποια είναι η απάντηση, στην καταστροφική αυτή λαίλαπα; «Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία», σημειώνει το ΚΚΕ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμόσουν μια τέτοια πρόταση, όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά διότι η πολιτική τους υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση όλων αυτών που θέλουν το δάσος, τη γη, το νερό και τον αέρα, να είναι εμπόρευμα, που θα πουλιέται και θα αγοράζεται πανάκριβα. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «στρώνει» την άσφαλτο για να περάσουν οι μπουλντόζες που θα χτίσουν κάθε σπιθαμή ελεύθερης γης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από το 1991 ως το 2005 αναδασώθηκε 1 στρέμμα για κάθε 11 που κάηκαν. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε κάθε απόφαση «αναδάσωσης», εξαιρούνται χιλιάδες στρέμματα, με διάφορες αιτιολογίες, που οικοπεδοποιούνται και οικοδομούνται πολυτελώς.

Η πολιτική που καταστρέφει τα δάση, η πολιτική που ευνοεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, η πολιτική που ξεπουλά τη γη, η πολιτική που καθημερινά υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, έχει ονοματεπώνυμο: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα δύο αυτά κόμματα ταυτίζονται - επί της ουσίας - και σε αυτόν τον τομέα. Υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Από την άλλη, η θέση του ΚΚΕ, είναι ξεκάθαρη: Το δάσος, να είναι λαϊκή περιουσία. Τα ιδιωτικά συμφέροντα, που λυμαίνονται το δημόσιο δασικό πλούτο, να «εξοστρακιστούν». Και εδώ ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Οι σημερινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ αποτελούν αγωνιστική απάντηση που πρέπει να έχει συνέχεια. Αλλά η οριστική λύση είναι πολιτική, και τα πλατιά λαϊκά στρώματα μπορούν να τη δρομολογήσουν και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της δικομματικής πολιτικής και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ