Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους εμποδίσουν οι λαοί

Οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά την επιμονή για ακόμη πιο αντιδραστική υφή του ιμπεριαλιστικού ευρωενωσιακού οικοδομήματος εν μέσω της κατοχύρωσης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών-μελών της. Το γεγονός ότι δυσκολεύονται οι αρχηγοί των κρατών-μελών να αποφασίσουν για το λεγόμενο νέο «ευρωσύνταγμα» αποκαλύπτει ότι κυριαρχούν οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες, όχι γιατί υπάρχει κάποιος που διεκδικεί φιλολαϊκά μέτρα, αλλά γιατί διεκδικεί ο καθένας κάτι περισσότερο για τη δική του πλουτοκρατία ή για να αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του.

Το βέβαιο, σίγουρο και ομόφωνο είναι ότι συμφωνούν στις αντιλαϊκές αντιδραστικές πολιτικές και στην πλήρη περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας, όπως εκφράστηκε με το «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας, και κανονικά, σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους, θα έπρεπε να είχε σταματήσει κάθε συζήτηση και να θεωρηθεί το «ευρωσύνταγμα» νεκρό. Αντί γι' αυτό φαίνεται να έχουν συμφωνήσει κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις, ήδη από το Μάρτη, ότι ο όρος «ευρωσύνταγμα» δε θα ξαναχρησιμοποιηθεί, αλλά αντ' αυτού θα λένε «συνθήκη», με το ίδιο ωστόσο περιεχόμενο. Ετσι θεωρούν ότι θα κοροϊδέψουν τους λαούς της Ολλανδίας και της Γαλλίας, για να μην ξανατεθεί θέμα δημοψηφίσματος - βραχνά.

Η Βρετανία στις διεκδικήσεις της δεν είναι μόνη της, έχει την Πολωνία και την Τσεχία. Δε θέλει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ούτε θέλει να εκχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στον τομέα Δικαιοσύνης - αστυνομικής συνεργασίας. Εξάλλου, είναι στο Εσελον μαζί με τις ΗΠΑ, έχει βάσεις παντού - και στην Κύπρο -, έχει περισσότερα κοινά με τις ΗΠΑ παρά με την ΕΕ. Επίσης, προηγείται λόγω θατσερισμού στην καταπάτηση κοινωνικών, πολιτικών, λαϊκών δικαιωμάτων, γι' αυτό δε θέλει καμία δέσμευση ούτε σε αυτή την κολοβή από πλευράς λαϊκών δικαιωμάτων Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο «ευρωσύνταγμα». Μάλιστα, απειλεί με δημοψήφισμα στη χώρα του ο Τόνι Μπλερ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του!

Η Πολωνία πιέζει με βέτο προκειμένου να αυξήσει τις ψήφους της. Γίνεται παζάρι. Την εκβιάζουν όμως με τα ψίχουλα των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς έχει τεράστιο πρόβλημα μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Με την εφαρμογή της ΚΑΠ ο αγροτικός της τομέας συρρικνώνεται ταχύτατα, αγρότες ξεκληρίζονται, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και με τα ψίχουλα θέλει να καλμάρει τις διαμαρτυρίες της αγροτιάς.

Συζητείται και επισημοποίηση χωρών-μελών διαφορετικών ταχυτήτων, που υποστηρίζει και η κυβέρνηση της Ελλάδας, πιστή στα ιερά προνόμια των ευρωμονοπωλίων και της ντόπιας πλουτοκρατίας, που προωθούνται από το «ευρωσύνταγμα» και μάλιστα προστατεύονται ακόμη περισσότερο με την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ανάπτυξη νέων κατασταλτικών μηχανισμών. Ο Κ. Καραμανλής ζητά Συνθήκη που δε θα αποκλίνει από το «ευρωσύνταγμα» για ισχυρή Ευρώπη, υπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η εφαρμογή του «ευρωσυντάγματος» προγραμματιζόταν για το 2006. Το ΟΧΙ των λαών Γαλλίας - Ολλανδίας έφερε αποτέλεσμα καθυστερώντας την εφαρμογή του.

Μπροστά στις εκλογές, ας βγάλουμε συμπεράσματα. Η σωστή χρήση της ψήφου είναι και αποτελεσματική. Η αποδυνάμωση του δικομματισμού και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, με ενίσχυση του ΚΚΕ, σημαίνει εγγύηση για ένα ισχυρό κίνημα που θα διεκδικεί τα δικαιώματα του λαού και θα αντιπαλεύει τα χειρότερα που έρχονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ