Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα, ο λόγος στους εργαζόμενους!

Στην ιστορία πέρασε και η Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας για να τη θυμόμαστε στο μέλλον σαν έναν ακόμη σταθμό στην επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πίσω από τις δαιδαλώδεις διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της Πορτογαλικής Προεδρίας και τις παραπλανητικές κοινοτικές ορολογίες, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διακρίνουν δυο ξεκάθαρους στόχους. Ο πρώτος αφορά στις σαρωτικές αλλαγές που επιχειρούν οι «δεκαπέντε» στο εργασιακό καθεστώς και ο δεύτερος στην πρόθεσή τους για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στις συζητήσεις στη Λισαβόνα, όπως και στο ντοκουμέντο των Συμπερασμάτων, γίνεται πολύς λόγος για νέες τεχνολογίες, για πληροφορική, για Ιντερνετ, για «νέα οικονομία», για ανταγωνιστικότητα. Αυτά είναι το περιτύλιγμα μιας πολύ απλής αλήθειας. Οτι πολυεθνικές επιχειρήσεις, μεγάλες τράπεζες και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι αποφάσισαν να ξεμπερδεύουν με ό,τι κατά τη γνώμη τους αποτελεί εμπόδιο στην ασύδοτη κερδοφορία τους στα πλαίσια μιας πραγματικότητας που ονομάζουν «παγκοσμιοποίηση».

Θα ακούσουμε τις επόμενες μέρες τις σειρήνες της κυβερνητικής προπαγάνδας να μιλούν για πόλεμο κατά της ανεργίας, για νέες ευκαιρίες απασχόλησης, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για μείωση της φτώχειας, για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι παραπάνω κυβερνητικοί ισχυρισμοί έχουν τόση σχέση με την αλήθεια, όση και ο... φάντης με το ρετσινόλαδο.

Η αλήθεια λοιπόν βρίσκεται αποτυπωμένη με κάθε επισημότητα, χωρίς να δέχεται αμφισβήτηση, σ' όλες τις εισηγήσεις που συζητήθηκαν στη Λισαβόνα, όπως και στις αποφάσεις των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής. Οι συλλογικές συμβάσεις θα καταργηθούν, θα αντικατασταθούν με συμβόλαια εργασίας εργαζόμενου - εργοδότη, θα καταργηθούν τα όρια στις απολύσεις, οι επιχειρηματίες θα έχουν δικαίωμα να απολύουν και να προσλαμβάνουν κατά το δοκούν, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής, επιδόματα και παροχές θα κοπούν, αφού «επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής», θα κοπούν επίσης τα επιδόματα ανεργίας, αφού ενισχύουν την «τεμπελιά» των ανέργων, αντίθετα θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις στους εργοδότες για να συγκαλύπτουν την ανεργία με πλασματικές «θέσεις εργασίας», οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι μόνιμα κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Και ακόμα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, το κράτος θα περιοριστεί στο να δίνει μια σύνταξη - ελεημοσύνη, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν περισσότερα για χειρότερη περίθαλψη και πενιχρή σύνταξη, δικαίωμα στην αξιοπρέπεια θα αποκτούν μόνο όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να την «αγοράσουν».

Και όλα αυτά θα δικαιολογούνται με τα επιχειρήματα περί εξέλιξης, τεχνολογίας, ανταγωνιστικότητας, ευελιξίας, «νέας οικονομίας» κλπ. Το μοίρασμα της ανεργίας σε περισσότερους εργαζόμενους θα ονομάζεται «απασχόληση», το μοίρασμα της εξαθλίωσης θα ονομάζεται «νέο κοινωνικό μοντέλο».

Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αυταπάτες, ούτε για καθυστερήσεις. Σ' αυτή τη μάχη οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να νικήσουν. Να οργανώσουν τον αγώνα τους με πρώτο στόχο την απόκρουση της επίθεσης κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αντεπίθεση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί για λογαριασμό ολόκληρου του λαού. Γι' αυτό η ενίσχυση του Λαϊκού Μετώπου, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι επιλογή με αντίκρισμα στην άμεση απάντηση, στην πρόκληση και με προοπτική, για να βάλουν τα λαϊκά στρώματα τη δική τους σφραγίδα στο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ