Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποια δημοκρατία και για ποιον

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών, πολλοί μιλούν, όπως κάνουν κάθε φορά που αναφέρονται στη δικτατορία και στην εναλλαγή της με το κοινοβουλευτικό καθεστώς, για τη δημοκρατία εκθειάζοντάς την. Και μιλούν, βεβαίως, για την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, ως το άπαν της πολιτικής διακυβέρνησης, που μάλιστα είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Κανείς δεν παραγνωρίζει τις διαφορές. Ωστόσο, και στην αστική δημοκρατία, από την άποψη της ταξικής της ουσίας, έχουμε να κάνουμε με μορφές άσκησης εξουσίας από και για την αστική τάξη.

Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, που τόσο πολύ κάποιοι θαυμάζουν, δεν είναι παρά η δικτατορία του κεφαλαίου, με κοινοβουλευτικό μανδύα. Και είναι αυτή η «δημοκρατία» που επιτρέπει στους χώρους δουλιάς να ανθίζει η πιο σκληρή εργοδοτική τρομοκρατία, να καταπατιούνται με τον πιο ωμό τρόπο κεκτημένα δικαιώματα. Πού βρίσκεται, άραγε, η ελευθερία των εργατών να υπερασπιστούν το δίκιο τους που τόσο βάναυσα προσβάλλεται;

Είναι αυτή η «δημοκρατία» που επιτρέπει τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο μακέλεμα άλλων λαών. Που παρέδωσε τη χώρα μας για να διαβούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα τα οποία κατευθύνονταν στη Γιουγκοσλαβία, που διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν.

Είναι η ίδια «δημοκρατία» που πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το ένα μετά το άλλο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες με τους «τρομονόμους», με τις ευρωσυμφωνίες φακελώματος... Στο πλαίσιό της η κρατική βία και καταστολή διογκώνονται, κάθε αγωνιστική κινητοποίηση χτυπιέται αλύπητα. Ο λαός εχθρός...

Είναι η ίδια που δεν αναγνωρίζει στο λαό κανένα δικαίωμα. Ούτε το - συνταγματικά κατοχυρωμένο υποτίθεται - δικαίωμα στη δουλιά, ούτε αυτό για δωρεάν δημόσια Παιδεία, ούτε αυτό για δωρεάν δημόσια Υγεία. Που παραχωρεί τον έναν μετά τον άλλον όλους τους νευραλγικούς τομείς, τους τομείς που έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας, στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σ' αυτή τη δημοκρατία οι μόνοι που έχουν λόγο να χαίρονται για την ύπαρξή της είναι οι κεφαλαιοκράτες. Οχι οι εργαζόμενοι. Οχι τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που από την αποκατάστασή της και εντεύθεν εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στην τάξη τα συμφέροντα της οποίας εκφράζουν. Κι αυτή είδε την κερδοφορία της να εκτινάσσεται στα ύψη.

Αυτή η δημοκρατία δεν είναι της εργατικής τάξης. Δεν είναι του λαού. Δεν είναι καν η δημοκρατία για την οποία αγωνίστηκε το αντιδικτατορικό κίνημα. Ολοι αυτοί, που σε μέρες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας βλέπουν να εξωθούνται ολοένα και πιο βαθιά στην ανέχεια, στη φτώχεια, που ζουν με την αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο, που αδυνατούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, που δέχονται το μένος των μηχανισμών καταστολής όποτε τολμήσουν να διαδηλώσουν την οργή και τη δυσαρέσκειά τους, έχουν ένα δρόμο να ακολουθήσουν: Το δρόμο της διαμόρφωσης μιας πλατιάς αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας που θα στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία. Τότε η δημοκρατία θα αποκτήσει πραγματική υπόσταση για το λαό αυτής της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ