Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα στη μάχη με το ΠΑΜΕ

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις προστίθενται καθημερινά. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σχεδιάζουν τη δράση τους. Προγραμματίζουν το αναγκαίο, πλατύ άνοιγμα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα στις 8 του Μάρτη και της πανελλαδικής απεργίας των ταξικών δυνάμεων στις 29 του ίδιου μήνα.

Η αναγκαιότητα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία μόνο βδομάδα, με αφορμή την Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής για την περίοδο 2006-2007 της Tράπεζας της Ελλάδoς και την ημερίδα του ΕΒΕΑ σχετικά με τη λεγόμενη «Πράσινη Βίβλο» για το Εργατικό Δίκαιο, καταγράφτηκε για μια ακόμη φορά και με τον πιο καθαρό τρόπο ο πυρήνας της επίθεσης που εντείνεται σε βάρος των εργαζομένων.

Το κεφάλαιο προβάλλει χωρίς περιστροφές την αδήριτη ανάγκη του να προχωρήσουν και να βαθύνουν οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της κερδοφορίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ομολογεί κυνικά ότι η πολυδιαφημιζόμενη «ανάπτυξη» αφορά στενά και μόνο την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Εξίσου κυνικοί είναι στις ομολογίες τους και οι βιομήχανοι. Αξιοποιώντας το βήμα της «διαβούλευσης» για την «Πράσινη Βίβλο», θέτουν τις απαιτήσεις τους: απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, παραπέρα μείωση του κόστους των υπερωριών. Επί της ουσίας, ζητούν την προσαρμογή της νομοθεσίας στη χωρίς όρια εκμετάλλευση που επιτάσσουν οι κερδοσκοπικές ανάγκες τους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ορθάνοιχτα τα αυτιά τους στα κελεύσματα του κεφαλαίου. Διαγκωνίζονται για το ποιος θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία του. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες παίζουν ενεργό ρόλο στην αντεργατική συμμαχία. Αποθεώνουν την «ανταγωνιστικότητα» και με την τακτική τους επιχειρούν να εγκλωβίσουν το κίνημα σε δρόμους ακίνδυνους για τον ΣΕΒ και τα κόμματά του. Υπέγραψαν τη Σύμβαση των 0,77 ευρώ μεικτά «αύξηση» στους μισθούς και το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι φανερό ότι οι κινητοποιήσεις του Μάρτη που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, παίρνουν το χαρακτήρα μιας ολομέτωπης αναμέτρησης των εργατών απέναντι στους καπιταλιστές. Κι εδώ ο καθένας καλείται να πάρει θέση. Να διαλέξει στρατόπεδο. Τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ παίρνουν την πρωτοβουλία. Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση είναι υπόλογη και πρέπει να κριθεί από τους εργαζόμενους για τη στάση της. Καθυστερήσεις, αναστολές και ανοχή δεν επιτρέπεται. Τώρα, όλοι στη μάχη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ