Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο χέρι της αγροτιάς

Η αγροτιά βιώνει όλο και πιο έντονα στο πετσί της τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις υπάρχουσες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Φέτος, πρώτη χρονιά πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κι άλλο και τη φτώχεια τους να μεγαλώνει, ωθώντας στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Η νέα ΚΑΠ, που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτό που έφερε είναι ακόμα πιο χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα κι ακόμα πιο μικρές επιδοτήσεις, είτε αυτές είναι αποσυνδεδεμένες είτε όχι από την παραγωγή. Παράλληλα, σημαντικοί τομείς της ελληνικής γεωργίας θυσιάστηκαν στο βωμό της πολιτικής εξυπηρέτησης των πολυεθνικών και των παζαριών ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες που γίνεται στον ΠΟΕ, σε όφελος βεβαίως των μεγάλων επιχειρήσεων και στον τομέα της γεωργίας. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι αυτά της καπνοκαλλιέργειας και της τευτλοκαλλιέργειας. Από 112.000 τόνους το 2005, φέτος η παραγωγή στα καπνά υπολογίζεται ότι είναι 26.000 τόνοι. Δηλαδή, υπάρχει μια μείωση 77%!. Στα τεύτλα από 418.000 στρέμματα το 2005, το 2006 σπάρθηκαν μόλις 240.000 στρέμματα, ενώ η κυβέρνηση με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έλαβαν ήδη απόφαση για το «ξεπούλημα» στην ΕΕ της μισής εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης (150.000 τόνοι) έναντι μερικών ευρω-αργυρίων.

Η ΕΕ ετοιμάζει ολέθριες αποφάσεις και για άλλους σημαντικούς τομείς της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, όπως το κρασί και τα οπωροκηπευτικά. Η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δήλωσε, πρόσφατα, πως η νέα ΚΑΠ θα αναθεωρηθεί ξανά μετά το 2008. Αφησε να μάλιστα να εννοηθεί πως τα δικαιώματα όπως τα ξέρουν τώρα οι αγρότες θα καταργηθούν και πως οι επιδοτήσεις θα γίνουν ίσες για όλους... Αυτό σημαίνει ότι θα κοπούν δραματικά οι επιδοτήσεις και στην πράξη ο σχεδιασμός είναι να δίνονται μεν λιγότερα λεφτά, αλλά όλα σε λίγους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι θα παίρνουν περισσότερα απ' ό,τι έως τώρα. Ολα αυτά τα γνωρίζουν τα κόμματα της ευρωυποταγής. Αλλά μέχρι τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παπαγαλίζουν τη γνωστή ευρωπροπαγάνδα, πως τα λεφτά που θα κοπούν δε χάνονται: Θα πάνε για την ανάπτυξη της υπαίθρου... Αυτό κι αν είναι κοροϊδία και τραγωδία μαζί για τους φτωχούς αγρότες. Γιατί σημαίνει ανάπτυξη των μεγαλοεπιχειρηματιών στην ύπαιθρο.

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν πρέπει να αποδεχτεί και ανεχθεί όλα αυτά που συμβαίνουν σε βάρος της. Το συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, σταθερά επισημαίνει τα πραγματικά προβλήματα και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να αποτρέψουν, να ανατρέψουν αυτή την ολέθρια αντιαγροτική πολιτική. Μπρος στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η αγροτιά καλείται ενωτικά και δυναμικά να διεκδικήσει την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός της, να αγωνιστεί για την επιβίωσή της, για την ύπαρξή της στον τόπο που ζει. Κόντρα στην πολιτική που την ξεκληρίζει και στους φορείς της, εγκαταλείποντας μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να συνταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία που θα δημιουργεί τις συνθήκες να παράγει συνεταιρισμένα καλά προϊόντα για τη διατροφή του λαού και θα εξασφαλίζει την ικανοποίηση όλων των αναγκών των οικογενειών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ