Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τους ανθρώπους του μόχθου

«Διεκδικούμε την πόλη μας - για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας». Το σύνθημα της Εκλογικής Διακήρυξης, που παρουσιάστηκε προχτές από την «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την Αθήνα», δίνει το «στίγμα», ενόψει της επερχόμενης εκλογικής μάχης. Με αυτό τον τρόπο δείχνει, ακόμη μια φορά, την επί της ουσίας διαφορετική πολιτική αντίληψη από τις παρατάξεις που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

Τριάντα μία μέρες πριν από την κάλπη, η «Συμπαράταξη» καλεί, και με αφορμή τη Διακήρυξη, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, την εργαζόμενη διανόηση, τους επαγγελματοβιοτέχνες να σταθμίσουν όλους εκείνους τους παράγοντες που ευθύνονται για τα σημερινά τους προβλήματα. Να κρίνουν με πολιτικά κριτήρια τους υποψηφίους και τα κόμματα που τους στηρίζουν. Αλλωστε, στην εφαρμοζόμενη πολιτική, κεντρικά και στην αυτοδιοίκηση, οφείλονται τα προβλήματα. Πολιτική απαιτεί και η λύση τους. Το ζήτημα είναι ποια πολιτική και για ποιον. Οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να σταθμίσουν τις ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που, είτε ως κυβερνήσεις, είτε μέσα από τη συνδιοίκησή τους στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚΝΑ), αλλά και στους δήμους και τις νομαρχίες, προώθησαν μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα. Και να αποφασίσουν αν θέλουν μια Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στους αγώνες τους, μια Αυτοδιοίκηση που, αντί να οξύνει τα ήδη οξυμένα προβλήματά τους, θα διεκδικεί λύσεις σε όφελός τους.

Η «Συμπαράταξη», άλλωστε, το δηλώνει ξεκάθαρα: Μεροληπτεί. Δεν απευθύνεται σε όλους, διότι στην Αθήνα δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα. Απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία του αθηναϊκού λαού, στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Σε αυτούς που βασανίζονται από την ανεργία, την υποαπασχόληση, την ακρίβεια, τη λιτότητα. Απέναντι στο «όραμα» των υποψηφίων του δικομματισμού για μια πόλη - επιχείρηση, για μια πόλη «ανταγωνιστική» στα πλαίσια των νόμων της αγοράς, σε μια πόλη με «τάξη», με απαγόρευση των διεκδικήσεων, η «Συμπαράταξη» προβάλλει το δικό της «όραμα». Το όραμα των ανθρώπων της δουλιάς.

Οι «ευαγγελιστές» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ λένε πως η Αθήνα είναι «πόλη της ζωής μας», ότι η Αθήνα «αλλάζει» ή ότι είναι «ανοιχτή πόλη». Η Αθήνα, όμως, δεν μπορεί να είναι «πόλη της ζωής μας», όσο υπάρχουν άνεργοι, όσο η Παιδεία και η Υγεία εμπορευματοποιούνται, όσο οι επιχειρηματίες καλούνται να γίνουν ...ευεργέτες. Δεν «αλλάζει» όταν προτείνεται η χωροθέτηση «Μπίζνες Σέντερ» και «Χρηματοπιστωτικού Κέντρου», που εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Γίνεται «ανοιχτή», μόνο για τους επιχειρηματίες, όταν «διεκδικεί» ελάχιστες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Ολοι τους μιλάνε για την πόλη. Οχι όμως για την πόλη των εργαζομένων...

Για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, για όσους εξοργίζονται από την κυριαρχία της κερδοσκοπίας δεν υπάρχει καλύτερη «επένδυση» από την ψήφο στους αγωνιστικούς συνδυασμούς. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις σε όλη τη χώρα, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους οικολόγους και ριζοσπάστες αγωνιστές, δεν υπόσχονται ότι θα λύσουν τα προβλήματα. Δηλώνουν, όμως, ότι όπως χτες, όπως προχτές, έτσι και σήμερα και αύριο θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο πλευρό όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, των εκάστοτε δημοτικών αρχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ