Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το δίκιο των Λιβανέζων

Οσο η ιμπεριαλιστική δολοφονική επίθεση εναντίον του Λιβάνου εντείνεται, τόσο πιο πολύ εκφράζονται, κυρίως από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάφορα επιτελεία της κυρίαρχης προπαγάνδας ευχολόγια για τη λύση του προβλήματος. Ευχολόγια που δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι έχουν συνταχθεί με το θύτη. Ζητούν εκεχειρία και άμεση κατάπαυση πυρός, μιλούν για τραγωδία και εκφράζουν τάχα τη βαθύτατη θλίψη τους για το χαμό των αμάχων. Μιλούν για την ανάληψη τάχα πρωτοβουλιών από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», (βλέπε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οργανισμούς), για να έλθει τάχα η ειρήνη. Και προσεκτικά, συστηματικά αποφεύγουν να πουν ποιος πραγματικά κάνει τον πόλεμο και για ποιο σκοπό. Ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο σε αυτή τη σύγκρουση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πασχίζουν να τηρήσουν τις λεγόμενες ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Ετσι, δε λείπουν και τα επιχειρήματα που κάνουν λόγο για «τρομοκρατικές» ή «παραστρατιωτικές» οργανώσεις, αναπαράγοντας την επίσημη ισραηλινή προπαγάνδα. Ο Λίβανος και ο λαός του δολοφονούνται καθημερινά γιατί δεν αντιμετωπίζουν τη «Χεζμπολάχ», λένε. Και ας είναι εσωτερικό ζήτημα του ίδιου του Λιβάνου και του λαού να αποφασίζει για τις οργανώσεις του.

Ο πόλεμος που μαίνεται σήμερα στη Μέση Ανατολή διεξάγεται από το επίσημο κράτος του Ισραήλ με την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ και τουλάχιστον την ανοχή, άρα την επί της ουσίας στήριξη, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γίνεται ενάντια σε γειτονικό του κυρίαρχο κράτος, το Λίβανο και το λαό του. Ο πόλεμος από πλευράς του επίσημου Ισραήλ είναι επιθετικός, ιμπεριαλιστικός και άδικος. Ο πόλεμος από πλευράς των Λιβανέζων που αντιστέκονται, που διεκδικούν να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους, που δε θέλουν ξένο ζυγό στο σβέρκο τους, που υπερασπίζονται τα σύνορά τους και την πατρίδα τους, αλλά και των Παλαιστινίων που θέλουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, είναι καθ' όλα δίκαιος πόλεμος. Οπως και η αντίσταση των λαών αυτών τα προηγούμενα χρόνια ήταν και είναι δίκαιη, γιατί το επίσημο Ισραήλ εδώ και χρόνια, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και κρατών, καταλαμβάνει συχνά - πυκνά το νότιο Λίβανο, κατέχει τα υψώματα του Γκολάν - επικράτεια της Συρίας - και αφήνει δεκαετίες τώρα τους Παλαιστίνιους δίχως πατρίδα.

Η άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως υποστηρίζεται από διάφορους, είναι μέρος της προπαγάνδας που στηρίζει το θύτη και καταδικάζει το θύμα. Γιατί δεν κάνει λόγο για τερματισμό του πολέμου χωρίς όρους για το Λίβανο. Γιατί συνεχίζει σε μέτρα που απαιτούν τη διεθνή ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στο Λίβανο. Ετσι ονοματίζουν την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που θέλουν να εγκαταστήσουν. Στρατό κατοχής θέλουν να εγκαταστήσουν. Οι λεγόμενες «ειρηνευτικές» αποστολές στόχο έχουν να τσακίσουν τις εστίες δίκαιης αντίστασης Παλαιστινίων και Λιβανέζων.

Αυτή η εγκληματική πραγματικότητα πρέπει να τερματιστεί. Και μόνο η δύναμη των λαών μπορεί να το κάνει. Γι' αυτό η μαχητική αλληλεγγύη υπέρ του δίκιου των λαών που πολεμούν και αντιστέκονται στη Μέση Ανατολή κατά των ιμπεριαλιστών είναι δική μας λαϊκή υπόθεση. Με καθημερινό αγώνα, με την αποτροπή της στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ