Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντάξεις πείνας

Τα στοιχεία για τις συντάξεις, που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα, είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι όλων των Ταμείων. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων, το 60% των συνταξιούχων προσπαθεί να επιβιώσει με κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Σύνταξη μικρότερη των 500 ευρώ παίρνει και το 96,9% των συνταξιούχων του ΟΓΑ, το 95% των συνταξιούχων του ΤΣΑ, το 63% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 56% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και το 46% των συνταξιούχων του Ταμείου Εμπόρων. Χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, από την επεξεργασία προκύπτει επίσης ότι ένας στους τέσσερις συνταξιούχους έχει κύρια σύνταξη μικρότερη των 400 ευρώ και ένας στους τρεις από 400 έως 500 ευρώ.

Η κατάσταση ελάχιστα βελτιώνεται για τους 690.000 περίπου συνταξιούχους του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυρίως μισθωτούς, που λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη, αλλά και για τους περίπου 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν το ΕΚΑΣ. Ακόμα και με το ΕΚΑΣ, ένας στους δύο συνταξιούχους παραμένει με εισόδημα (σύνταξη και ΕΚΑΣ) κάτω από τα 600 ευρώ το μήνα. Στον αντίποδα και παρά την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα για δήθεν «προνομιούχους» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, μόλις το 12% των συντάξεων όλων των ταμείων (πλην ΟΓΑ) είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ μόλις το 3% είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ. Ενδεικτικά, πάνω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη λαμβάνει το 7,7% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 8,3% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και το 6,1% των συνταξιούχων του Ταμείου Εμπόρων και κανένας από τους συνταξιούχους του ΤΣΑ.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και τα συμπεράσματα που καταγράφονται σχετικά με τις βασικές αιτίες για τις χαμηλές συντάξεις. Ανάμεσα σε άλλα, σε κύριες αιτίες αναδεικνύονται ο μικρός χρόνος ασφάλισης των εργαζομένων, οι χαμηλές αποδοχές, οι διατάξεις που ισχύουν για τη διαδοχική ασφάλιση, η αποσύνδεση της αύξησης των συντάξεων από την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, η εισφοροδιαφυγή και επομένως ο μικρός χρόνος ασφάλισης που συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι και η ανεργία. Πρόκειται δηλαδή για πλευρές και συνέπειες της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, τις οποίες τα κόμματα του κεφαλαίου δεν μπορούν να συγκαλύψουν.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το αυτονόητο: Οτι οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν. Τους χρωστούν. Δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για την ανεργία, την ημιαπασχόληση, τη μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών, την εργασιακή περιπλάνηση και τελικά τις συντάξεις πείνας. Εργάτες και υπάλληλοι έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Απ' αυτή τη σκοπιά, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να υποστούν νέο πετσόκομμα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα Ταμεία, πρέπει να επιστραφεί σαν απαράδεκτη. Λύση υπάρχει: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύνταξη στα 60 και στα 55 για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ