Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η απάντηση που τους πρέπει

Από την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν έναν απεργιακό αγώνα με κεντρικά αιτήματα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. Στην κήρυξη, οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας, καθοριστικός ήταν και παραμένει ο ρόλος των ταξικών δυνάμεων. Η παράταση της απεργιακής κινητοποίησης, που συνεχίζεται και σήμερα, επιβλήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, παρά τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία (ΠΟΕ ΟΤΑ) από το περασμένο Σάββατο να αναστείλει την απεργία.

Στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι δε βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με την κυβέρνηση της ΝΔ - όπως παλιότερα με εκείνη του ΠΑΣΟΚ - η οποία παραπέμπει σε «επιτροπές» τα δίκαια αιτήματά τους και συκοφαντεί με κάθε μέσο την απεργία τους. Είναι αντιμέτωποι και με τις δημοτικές αρχές στους μεγάλους κυρίως δήμους, με πρώτο αυτόν της Αθήνας, που πρωτοστατούν στην επιχείρηση καταστολής της απεργίας, χέρι χέρι με την κυβέρνηση και αξιοποιώντας υπαγορευμένες αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμα φορά ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΤΑ στην προώθηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής και στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Αποτέλεσμα αυτής της αντεργατικής σύμπραξης ήταν το βράδυ της Κυριακής να δοθεί εισαγγελική εντολή για το βίαιο άνοιγμα της υπερκορεσμένης χωματερής στην Αθήνα, στο όνομα δήθεν των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Με πρωτεργάτη τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χ. Τεντόμα συγκροτήθηκε και τέθηκε σε κίνηση ο απεργοσπαστικός στόλος των απορριμματοφόρων. Το μίσος της δημοτικής αρχής για τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων έφτασε στο σημείο να συλληφθούν συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν τη χωματερή, ενώ τη διευθέτηση των σκουπιδιών στο χώρο ανέλαβαν ιδιώτες χειριστές μηχανημάτων που μισθώθηκαν από το Δήμο Αθηναίων. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν χτες την επίθεση των ΜΑΤ.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν και από αυτόν τον απεργιακό αγώνα, πρέπει να γίνουν κτήμα τόσο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όσο και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη. Κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες συνεργούν ανοιχτά για να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, συγκροτούν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τρομοκρατούν, χτυπούν και συλλαμβάνουν εργαζόμενους, αξιοποιούν φαιδρά επιχειρήματα -ανάλογα εκείνων που ακούστηκαν στην επιστράτευση των ναυτεργατών - για να φέρουν σε αντιπαράθεση εργαζόμενους και δημότες, που βράζουν στο ίδιο καζάνι, πλήττονται εξίσου από την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και δημοτικών αρχών.

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που υπονομεύουν και χτυπούν από μέσα τους αγώνες. Ολοι τους πρέπει να πάρουν απάντηση. Με την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, το συντονισμό με άλλους κλάδους και την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με την καταδίκη των κομμάτων του κεφαλαίου και των υποψηφίων τους στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Με την ανάδειξη αγωνιστών δημάρχων και νομαρχών που θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και όχι απέναντί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ