Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το κεφάλι ψηλά!

Οι ναυτεργάτες γύρισαν την Πέμπτη στα πόστα τους με ψηλά το κεφάλι. Το μαρτυρούν τα λόγια τους, στις πρώτες εξορμήσεις που πραγματοποίησαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, αμέσως μετά την αναστολή της απεργίας. Το λένε οι απολυμένοι μηχανικοί, οι τρεις εργάτες που διώχτηκαν από το καράβι, επειδή, όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους, δήλωσαν ανυπακοή στις εντολές και τις πιέσεις των εφοπλιστών και της κυβέρνησης να προδώσουν την τάξη τους και να γίνουν απεργοσπάστες. Το σύνθημα για ανασύνταξη των δυνάμεων και κλιμάκωση της πάλης έπεσε στο εύφορο έδαφος που δημιούργησε η πολυήμερη κινητοποίηση.

Οι εργάτες της θάλασσας αισθάνονται και είναι νικητές. Γιατί μέσα κι από αυτή τη μάχη, από την ένταση, το πλαίσιο, την αποφασιστικότητα και την ποιότητά της, έμαθαν να μετράνε ακόμα καλύτερα τα νικηφόρα βήματα που καταγράφει κάθε εργατικός αγώνας όταν μπολιάζεται με ταξικά αιτήματα. Οταν στην κλιμάκωσή του αποκτά χαρακτηριστικά ολομέτωπης αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο (και μάλιστα τον σκληρότερο πυρήνα του, τους εφοπλιστές) και τους πολιτικούς εκφραστές του. Ο αντίπαλος ξεσκεπάστηκε, αντιπαλεύτηκε στα ίσα.

Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης τσακίστηκε. Η βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης σηματοδότησε την ένταση της επιθετικότητάς της απέναντι στους απεργούς ναυτεργάτες. Το εκβιαστικό δίλημμα «δούλεψε ή απολύεσαι» μετατράπηκε σε «δούλεψε ή συλλαμβάνεσαι», παίρνοντας χαρακτηριστικά βίαιης καταστολής της πολυήμερης απεργίας. Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και η έμπρακτη συμπαράσταση χιλιάδων εργαζομένων, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις μέσα και έξω από τα πλοία, μετέτρεψε - κατά κοινή αποδοχή - τα φύλλα της επιστράτευσης σε κουρελόχαρτα.

Η διασπαστική προπαγάνδα της κυβέρνησης τσαλακώθηκε. Νησιώτες, μικροκαλλιεργητές και επιβάτες στάθηκαν αλληλέγγυοι στους ναυτεργάτες. Το ίδιο και η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών φορτηγών. Κυβέρνηση και εφοπλιστές νικήθηκαν κατά κράτος στην προσπάθειά τους να παίξουν το ύπουλο χαρτί του «κοινωνικού αυτοματισμού». Το πλαίσιο της κινητοποίησης, τα αιτήματα για ασφαλή, τακτική, φτηνή και μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο σ' αυτή την επιτυχία. «Εδεσε» με τη διεκδίκηση του δικαιώματος στο μπάρκο, για μισθό και σύνταξη στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

Το πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης τσάκισε κόκαλα, έδεσε τα κατασταλτικά χέρια της κυβέρνησης, απελευθέρωσε δυνάμεις μπροστά και πίσω από τους καταπέλτες. Οι ναυτεργάτες μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για το γεγονός ότι με τον αγώνα τους ξεσήκωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα συμπαράστασης στη σύγχρονη ιστορία του εργατικού κινήματος. Το όπλο της αλληλεγγύης είναι αναντικατάστατο. Η αξία του θα αποδειχτεί πολλαπλάσια στους αγώνες που έρχονται, στις μάχες που θα ακολουθήσουν.

Η παλικαρίσια μάχη των ναυτεργατών πρόσθεσε νέα πείρα στους εργατικούς αγώνες. Η σημασία της είναι ανεκτίμητη για όλη την εργατική τάξη. Αυτή την πείρα, οι ταξικές δυνάμεις, από χτες κιόλας, τη βάζουν στη συζήτηση με τους συναδέλφους, σε στεριά και θάλασσα. Για να δώσει νέα ώθηση στους αγώνες, να βαθύνει τα ταξικά χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ