Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την Υγεία του λαού

Η αποθέωση του επιχειρηματικού κέρδους χαρακτηρίζει όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, στη γαλάζια, ή στην πράσινη εκδοχή της. Τα κέρδη του κεφαλαίου, η διαφύλαξη, αλλά και η συνεχής αύξησή τους χαρακτηρίζουν το σύνολο των επιλογών αυτής της πολιτικής, απ' τον τομέα της οικονομίας, έως τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Είναι η πολιτική που ικανοποιεί την απαίτηση του αδηφάγου κεφαλαίου για διείσδυση σ' όλους τους τομείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά υποχρέωση του κράτους χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως είναι ο τομέας της Υγείας, βασικό δικαίωμα όλων.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κατά την εναλλαγή τους στην εξουσία, πέτυχαν με συστηματικό τρόπο να προωθήσουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης σε ό,τι υπήρχε ως δημόσιο σύστημα Υγείας, την εκχώρηση στους ιδιώτες πολλών κρίσιμων λειτουργιών αυτού του δημόσιου συστήματος και τη δυναμική είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την προϊούσα «απελευθέρωση» της αγοράς φαρμάκου.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ανάγκες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, να καλύπτονται σε μικρότερο βαθμό και με χειρότερο τρόπο από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την απουσία υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, υγιεινής και ασφάλειας, έχουν μετατρέψει το δημόσιο σύστημα σε προθάλαμο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Το δικαίωμα του εργαζομένου σε πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας (τις οποίες εξάλλου έχει χρυσοπληρώσει με τις ασφαλιστικές του εισφορές και τους φόρους) έχει καταργηθεί προ πολλού. Και μόνο το γεγονός ότι το 48% των συνολικών δαπανών για την υγεία στη χώρα μας είναι δαπάνες ιδιωτικές (απ' τις τσέπες των εργαζομένων) δείχνει ότι έχει ενισχυθεί κατακόρυφα η εμπορευματοποίηση της παροχής υπηρεσιών Υγείας, και μάλιστα έχουν μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Και όλα αυτά, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η επίθεση κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με τη σαφή πρόθεση κυβέρνησης και εργοδοτών να κόψουν κάθε δίχτυ ασφαλείας.

Να το πούμε, λοιπόν, με πιο απλά λόγια: Στο τέλος αυτού του δρόμου όποιος δεν έχει να πληρώσει (και μάλιστα ακριβά) για να έχει υπηρεσίες πρόληψης ή για να νοσηλευτεί, θα καταλήγει σε κάποια «αποθήκη ασθενών». Στο «σκουπιδοτενεκέ» όπου θα ρίχνει τα «σκουπίδια» της η «κοινωνία της ευημερίας», της εκμετάλλευσης και των κερδών. Εκεί όπου θα καταλήγουν οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν το «εμπόρευμα» της γνώσης...

Το ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Υγεία υποβαθμίστηκε και αποσιωπήθηκε από τα αστικά μέσα ενημέρωσης δείχνει και το βαθμό ενόχλησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και των πολιτικών τους υπαλλήλων. Γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη της πάλης και της αλλαγής των συσχετισμών σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για να γίνουν η δουλιά, η Υγεία, η Παιδεία, δικαιώματα εξασφαλισμένα από την κοινωνία, στις συνθήκες μιας λαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ