Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο,τι και όπως θέλει το κεφάλαιο

«Για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης για όλους, δε σημαίνει πάντα ίδιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών. Ισως πρέπει να ξεφύγουμε απ' την ιδέα ότι υπάρχει ένα μόνο πρότυπο απασχόλησης για όλους. Πρέπει να διευρύνουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης με την επέκταση ποικίλων μορφών εργασίας, μερικής ή και προσωρινής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης». Αυτά προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, όπως εκφράστηκαν από τον Γ. Παπανδρέου σε ημερίδα που διοργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Νέοι και ανεργία». Υπηρετώντας τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας πρότεινε τη διεύρυνση του μοντέλου της «ευλυγισίας» στις εργασιακές σχέσεις για τους νέους εργαζόμενους αλλά και γενικότερα, ώστε να δουλεύουν «μερικά» ή ακόμα και «προσωρινά» με αμοιβές που δε χρειάζεται να υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αυτές οι «νέες ιδέες» έρχονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή και όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγει στην κυβέρνηση το δρόμο που αυτό έστρωσε και έρχεται και ζητάει από τον εργαζόμενο να δουλεύει δυο ώρες, δυο μέρες, όποτε υπάρχει δουλιά, με μεροκάματο και όρους που θα καθορίζει το αφεντικό με βάση τα συμφέροντά του και το πώς θα αυξάνει συνεχώς την κερδοφορία του. Από τα πριν, βέβαια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν φροντίσει να «πιπιλίσουν» το μυαλό των εργαζομένων με όρους περί «ανταγωνισμού» και «παγκόσμιας αγοράς», οι οποίοι καθορίζουν την «αγορά εργασίας», με στόχο να πειστεί ο λαός ότι ο εργασιακός «μεσαίωνας» αποτελεί μονόδρομο.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους εργαζόμενους να υποταχτούν στη λογική της άκρατης ευελιξίας στην εργασία, με αμοιβές-ψίχουλα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα. Στόχος του δεν είναι μόνο να εξασφαλίσει φτηνά εργατικά χέρια στους κεφαλαιούχους, αλλά να υπονομεύσει και το ίδιο το εργατικό κίνημα. Να εξασφαλίσει στο ντόπιο κεφάλαιο «κοινωνική ειρήνη», ανυπαρξία εργατικών αγώνων. Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να επιτευχθεί οριστικά η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, να γενικευτούν οι «ατομικές», έτσι ώστε να γίνουν οι εργαζόμενοι έρμαια του αδηφάγου κεφαλαίου.

Το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει σήμερα εξετάσεις στην άρχουσα τάξη της χώρας και χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Στην αγωνία της να υπηρετεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υποτάσσοντας τους εργαζόμενους στην κυριαρχία του και στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην εφαρμογή των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, στην οριστική κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος, από κοινού με τη ΝΔ. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι, με τον οργανωμένο ταξικό αγώνα τους, με το ΠΑΜΕ, πρέπει να εγκαταλείψουν μαζικά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να δώσουν αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο στην πάλη τους μαζί με τους κομμουνιστές, στο δικό τους μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ