Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκή καταιγίδα

Με καταιγιστικό ρυθμό, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να ανακοινώνει το ένα μετά το άλλο, μέτρα αντιλαϊκής κατεύθυνσης, επικαλούμενη την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης της παραγωγικότητας και αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, στην κατεύθυνση πάντα της υλοποίησης του στρατηγικού ...οράματος - ολετήρα για τα λαϊκά συμφέροντα - της Λισαβόνας.

Μετά το όργιο των νομοθετικών παρεμβάσεων το καλοκαίρι («διευθέτηση χρόνου εργασίας», «απελευθέρωση ωραρίου» καταστημάτων, νέα φορολογική επιδρομή στα ακίνητα, ψήφιση νόμου για τις «συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα») με το «έμπα» του φθινοπώρου ξεκίνησε το νέο αντιλαϊκό πογκρόμ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοίνωσε την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, ενώ έδωσε και το γενικότερο σύνθημα της επίθεσης, αναγγέλλοντας την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων... Αυτές τις μέρες ζούμε τον ενταφιασμό της δημόσιας «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που θυσιάζεται προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει να διαμοιράζουν ήδη τα ιμάτιά της, καθώς ξένοι αεροπορικοί οίκοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά των περιουσιακών της στοιχείων.

Η γενική συνόψιση του έως σήμερα ...μεταρρυθμιστικού έργου έγινε προχτές, με την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών του λεγόμενου Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2005 - 2008, το οποίο κινείται στις κατευθυντήριες γραμμές της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το 2004, στην οποία και εξετάστηκε η πορεία προώθησης των στόχων της Λισαβόνας. Ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης έδειξε τις άγριες κυβερνητικές διαθέσεις, ισχυριζόμενος ότι η ...εκσυγχρονιστική περίοδος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στη θέση «ουραγού της Ευρώπης»! Αρα, απαιτείται «επιτάχυνση»! Επιτάχυνση παντού. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Πρέπει να κινηθούμε ακόμα ταχύτερα και προχωρούμε ταχύτερα», κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, για να υπενθυμίσει ότι ο εφιάλτης είναι ακόμα μπροστά.

Φυσικά, το ίδιο το Πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στον απολογισμό τού έως τώρα έργου, είχε και νέα μέτρα. Απροκάλυπτα θέτουν θέμα κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτατου μισθού. Το ...μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, απαιτεί προσαρμοστικότητα και ευελιξία της αγοράς εργασίας και δυνατότητα παροχής μεγαλύτερου αριθμού τύπου συμβάσεων... Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι παρωχημένη ιδεοληψία του χτες! Το κεφάλαιο απαιτεί σήμερα επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις! Ο κατακερματισμός της εργατικής τάξης πρέπει να φτάσει έως το επίπεδο της μονάδας... Αλλά και κατώτατη σύνταξη για όλους πάνω από τα 65 που προτείνεται στο κείμενο - αίτημα το οποίο ο ΣΥΝ έχει κάνει σημαία - απλώς προδίδει τις προθέσεις της κυβέρνησης να ανεβάσει, σε πρώτη φάση, τα όρια συνταξιοδότησης σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα 65 χρόνια! Επί της ουσίας, δεν πρόκειται παρά για σύνταξη - ελεημοσύνη προς τα συνεχώς αυξανόμενα και διογκούμενα φτωχά κοινωνικά στρώματα, τα οποία κινούνται ήδη στο περιθώριο της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, για να κατανοήσει κάποιος ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής οξύνει στο έπακρο τα λαϊκά προβλήματα. Από αυτή την άποψη, η ανατροπή της αποτελεί μονόδρομο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ