Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον παλμό της Μαραθώνιας Πορείας

Η καρδιά του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος, αύριο Κυριακή 15 Μάη, χτυπά με δύναμη στον παλμό της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Βαδίζουμε σταθερά στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος, στις 21 Απρίλη 1963, πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και ένα μήνα μετά, στις 22 Μάη, τραυματίστηκε θανάσιμα από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.

Η φετινή πορεία αφιερώνεται στα 60 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ. Το «Ποτέ πια πόλεμος» είναι πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα δε όλα τα τελευταία χρόνια, μετά την αντεπανάσταση και προπάντων σήμερα, που ο πόλεμος βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ως μέσο επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων κατά των λαών. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, με πρόσχημα τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο, ή το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό» κρατών, απειλεί την ειρήνη, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες των λαών, το ίδιο τους το μέλλον και μαζί με την όλο και μεγαλύτερη επιθετικότητα του κεφαλαίου σπέρνει ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του πλανήτη μας.

Σήμερα περισσότερο από άλλοτε οι εργαζόμενοι και οι νέοι, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, βλέπουν πιο θολό το μέλλον τους. Η συνολική επίθεση του ιμπεριαλισμού και του πολυεθνικού κεφαλαίου απειλεί με ισοπέδωση κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες. Σήμερα, μπαίνουν στο στόχαστρο όλα όσα κατακτήθηκαν από τους λαούς μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από σκληρούς αγώνες. Ετσι, ο αγώνας για την ειρήνη είναι περισσότερο από άλλοτε πολιτικοποιημένος, συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα κατά της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών σε όλα τα μέτωπα της ζωής των εργαζομένων.

Η ΕΕΔΥΕ, το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μαζί με την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή της, στις 15 Μάη του 1955, τιμά και γιορτάζει και την επέτειο των 60 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Οι κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούνται με αφορμή τις δύο αυτές επετείους, δεν έχουν καθόλου επετειακό χαρακτήρα, αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ενόψει και της παραπέρα ενίσχυσης της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της πλήρους ενσωμάτωσής της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οι αυριανές κινητοποιήσεις, η Μαραθώνια Πορεία, γίνονται την ώρα που η ανθρωπότητα έχει περάσει σε μια περίοδο, όπου οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δρομολογείται η εφαρμογή του δόγματος του «προληπτικού» πολέμου. Οι στρατοί των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, και ο ελληνικός, προσαρμόζονται, ώστε να υπηρετούν τους επιθετικούς πολέμους των ιμπεριαλιστών. Η Ελλάδα, με την πολιτική της κυβέρνησης και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική των ιμπεριαλιστών. Η συμμετοχή μας στην αυριανή πορεία είναι και χρέος στη ζωή, χρέος στο μέλλον του λαού μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ