Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «θάνατος» του εμποράκου

Μια «πικρή γεύση» αφήνουν οι αλλεπάλληλες αναφορές των κυβερνητικών στελεχών στη σημασία που δίνει (και) αυτή η κυβέρνηση στην πρόοδο και ευημερία των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων. Ο όρος είναι σαφώς παρεξηγημένος, αλλά κανένας από αυτούς που επωφελούνται από τη σύγχυση δε φροντίζει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το εμπόριο δείχνει ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (η έρευνα δε διεξαγόταν παλαιότερα) οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ, ισχυροποιούνται και εξαπλώνονται, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου, επιβιώνουν μετά πολλών βασάνων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις του λιανικού και χονδρικού εμπορίου αυξάνουν πωλήσεις, κέρδη, περιθώρια κερδών, ενώ διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο το δανεισμό τους και κάνουν σημαντικές επενδύσεις. Οι μικρές υφίστανται μείωση του τζίρου, μείωση των κερδών, αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και κάνουν επενδύσεις που αδυνατούν να αλλάξουν τα δεδομένα του - άνισου με πολλούς τρόπους - ανταγωνισμού.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά - καθώς υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που στηρίζουν τις διαπιστώσεις τους - αυτό που με έμφαση τονίζουν οι κομμουνιστές, αυτό που σημειώνουν και συνδικαλιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ, όπως η ΔΗΚΕΒΕ, αλλά και πολλά Σωματεία και Ομοσπονδίες, που καταγγέλλουν την εφαρμοζόμενη πολιτική η οποία οδηγεί στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στον κλάδο του εμπορίου, στη βίαιη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στους αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους. Εξάλλου, είναι κάτι οφθαλμοφανές για τον περισσότερο κόσμο. Και έχει σημασία ότι από τους 750.000 απασχολούμενους στο εμπόριο, το 30% είναι αυτοαπασχολούμενοι και το 45% εργαζόμενοι. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι είναι τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής και της επιθετικότητας του μεγάλου κεφαλαίου σε ένα «στημένο» παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα. Οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα ευνοούνται όλο και περισσότερο και παίρνουν τα λεφτά, ενώ οι μικρέμποροι παίρνουν τη «δόξα» της ...αναγνώρισης της σημασίας και της συμβολής τους στην οικονομία! Ετσι, κατάφεραν μερικές χιλιάδες ΑΕ και ΕΠΕ - κάτι παραπάνω από 6.000 είναι οι κερδοφόρες σε σύνολο 8.359 - να ευημερούν σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών.

Από τις επισημάνσεις της έρευνας κρατάμε ένα σημείο: Οι μικρές επιχειρήσεις πάνε καλύτερα στην περιφέρεια και χειρότερα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, εκεί ακριβώς που τα μεγάλα καταστήματα έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους και πολλαπλασιάστηκαν με υψηλούς ρυθμούς. Η επεκτατική τους τακτική τις ωθεί τώρα προς την περιφέρεια και δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση αποφάσισε να ...τακτοποιήσει το ωράριο. Τα πολυκαταστήματα θα πέσουν στην επαρχία σαν αμερικάνικες βόμβες διασποράς, με καταστροφικές συνέπειες για εργαζόμενους, μικρούς ΕΒΕ και όλους εκείνους που σχετίζονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Η ακτίνα δράσης τους μπορεί να εξαρτάται από τον καταλύτη-ωράριο, το απελευθερωμένο ωράριο-δολοφόνο των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότητά τους όμως συνολικά από το βαθμό αντίδρασης και αντίστασης εκείνων που θίγονται από τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις κεφαλαίου και κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ