Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
60 χρόνια πλημμύρας...

«Από όταν ήμουνα παιδί θυμάμαι να πλημμυρίζει το ποτάμι, πάνε 60 χρόνια από τότε»... Αυτή η φράση ενός από τους ανθρώπους, που αυτές τις μέρες ξεσπιτώνονται εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Εβρου, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί και όχι μόνον. Είναι κραυγαλέα απόδειξη των εγκληματικών ευθυνών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που άφησαν στο έλεος της καταστροφής τους κατοίκους του Εβρου. Τους άφησαν, χωρίς τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, χωρίς έργα εγγειοβελτιωτικά, έργα οδοποιίας κ.ά., χωρίς έργα αποταμίευσης και εμπλουτισμού υδάτινων αποθεμάτων.

Το ποσό των 2,1 δισ. δρχ. είναι εκείνο, που - από το 1998 κιόλας - ήταν το απαιτούμενο για να γίνουν κάποια «επείγοντα» έργα, όπως, τουλάχιστον, τα είχε εκτιμήσει και χαρακτηρίσει η τότε κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα έργα εξαγγέλθηκαν, αλλά δεν έγιναν ποτέ. Ηταν η περίοδος, που η κυβέρνηση διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στα έργα προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και που έστρεφε όλα τα κονδύλια σε έργα, που τώρα, απλά, αποτελούν ένα άχρηστο ντεκόρ, σε μια χώρα, που πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή, που «αποκλείεται» με το πρώτο χιόνι, που πετάει τα σκουπίδια της σε 1.500 παράνομες χωματερές...

Αν το 2% του ποσού που πληρώθηκε για το στέγαστρο Καλατράβα (σ.σ. κόστισε συνολικά περίπου 100 δισ. δρχ.) είχε χρησιμοποιηθεί για τα «επείγοντα» έργα στον Εβρο, τότε τα προβλήματα θα είχαν τουλάχιστον μετριαστεί. Αν... Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν κάποιο λογιστικό λάθος, που δεν έστειλαν το «πακέτο» των 2,1 δισ. στον Εβρο. Απόλυτα συνειδητά, εξυπηρέτησαν απλώς τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Δίνουν μέχρι και την τελευταία δραχμή από τα χρήματα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι - υποτίθεται για να γίνουν κάποια έργα - όπου επιθυμούν οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοτραπεζίτες και οι διάφοροι απαστράπτοντες «χορηγοί». Τελικά, οι εργαζόμενοι βγαίνουν διπλά ζημιωμένοι, αφού, και οι υποδομές που έχουν ανάγκη δεν κατασκευάζονται, και για τα έργα επιλογής του μεγάλου κεφαλαίου που γίνονται αναγκάζονται να πληρώνουν, και για την κατασκευή τους, και για τη χρήση τους, όσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όπως τσουχτερά διόδια και άλλα «χαράτσια».

Το αίτημα των κατοίκων του Εβρου είναι συγκεκριμένο. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με όσα απαίτησε πρόσφατα και η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, απ' αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον Εβρο. Να γίνει άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών. Μόνο, που η υλοποίησή τους δεν πρόκειται να γίνει με κάποια «επιφοίτηση του αγίου πνεύματος» στα κεφάλια των κυβερνώντων. Απαιτεί την ανάπτυξη ενός μετώπου αντίστασης και πάλης, που σαν χείμαρρος θα παρασύρει την αντιλαϊκή πολιτική, η οποία τους καταδικάζει να ζουν διαρκώς με τον τρόμο της πλημμύρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ