Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαφορετικό ξεκίνημα

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται, ξανά, στο δρόμο ν' αγωνιστούν για να σταματήσει το ξεκλήρισμά τους, για να δουν καλύτερες μέρες. Το αγωνιστικό κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που εκφράζει τα συμφέροντα και προωθεί, αγωνιστικά, τις διεκδικήσεις των μικρονοικοκυραίων της υπαίθρου, συντονίζοντας την πάλη του συνεπούς αγροτικού κινήματος, αφορά όλους τους αγρότες. Το νέο αγροτικό «ξέσπασμα» έρχεται ως συνέχεια των συγκλονιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 κι ανέδειξαν το τεράστιο αγροτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν, με συνέπεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Εχει, όμως, αυτή η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ και πολλά νέα στοιχεία. Πραγματοποιείται, ενώ έχει συντελεστεί η δικομματική εναλλαγή και στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ. Βεβαίως, ως προς την ουσία, τίποτα δεν έχει αλλάξει, καθώς η «νέα διακυβέρνηση» ακολουθεί κατά πόδας τις προηγούμενες, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και στην αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου και των αγώνων του. Τα «επιχειρήματα» περί «καθυστερημένων κι απροσάρμοστων» αγροτών, που ακούγαμε από τους κυβερνώντες επί ΠΑΣΟΚ, τα ακούμε και σήμερα. Κι όπως οι κινητοποιήσεις τότε αντιμετωπίζονταν με τη βία των ΜΑΤ και την επιβολή των «αγροτοδικείων», έτσι ετοιμάζονται να τις αντιμετωπίσουν και τούτοι.

Το δεύτερο νέο στοιχείο αυτής της κινητοποίησης είναι ότι, ταυτόχρονα, ξεκινάει μια προσπάθεια οικοδόμησης και συγκρότησης ενός νέου αγροτικού κινήματος, που θα διαχωρίζει, σαφώς, τη θέση του και από τις ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, αλλά και από κάποιους «πρώην μπλοκατζήδες» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που ανέλαβαν το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» μέσα στο κίνημα, καθώς και από μερικούς συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που είχαν πέσει σε «χειμερία νάρκη» στα χρόνια που κυβερνούσε το κόμμα τους και τώρα επιχειρούν να «μπουν μέσα» για να εξυπηρετήσουν πολιτικές επιδιώξεις και κομματικές σκοπιμότητες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών διαφοροποιήσεων, που συμμετέχουν στην παγκινητοποίηση της ΠΑΣΥ είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Θα συγκρουστούν μαζί της, με πείσμα σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου, μέχρι να την ανατρέψουν οριστικά και στη θέση της να φέρουν μια άλλη, που θα στηρίζει τα δικά τους συμφέροντα και, γενικότερα, τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Και γνωρίζουν πως για να γίνει αυτό χρειάζεται ο αγώνας τους να είναι συνεχής και επίμονος και να συντονίζεται με την πάλη της εργατιάς, ώστε ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, ν' ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Εξουσία.

Στο ίδιο μετερίζι με τους αγωνιστές της ΠΑΣΥ έχουν συμφέρον να βρεθούν και όσοι μικρομεσαίοι νοικοκυραίοι του χωριού ακολουθούν κάποιες ηγεσίες, οι οποίες, προβάλλοντας επιμέρους, διχαστικά και παραπλανητικά αιτήματα κι αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, επιχειρούν ν' αποπροσανατολίσουν τον αγώνα σε αδιέξοδους ατραπούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ