Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διάλογος» για αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Ηρθε η ώρα για να δώσει η κυβέρνηση προτεραιότητα στην Παιδεία, όπως υποσχέθηκε, δηλαδή να ξεκινήσει την εφαρμογή των αντιδραστικών ευρωκατευθυνόμενων αναδιαρθρώσεων που θα υποτάξουν παραπέρα το εκπαιδευτικό σύστημα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Για να επιβάλει αυτές τις αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση έχει σκηνοθετήσει τον «εθνικό διάλογο για την Παιδεία», ο οποίος ξεκινάει από την Παρασκευή 21/1 με πρωταγωνιστές την ίδια την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και διάφορους άλλους ευρωλάγνους. Ο διάλογος στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια να ντυθούν με μανδύα συναίνεσης και να περάσουν ευκολότερα οι προσχεδιασμένες αλλαγές στην εκπαίδευση. Μαζί με το «διάλογο», όμως, ήρθε κι η ώρα δυναμικής μαχητικής απάντησης, αντίστασης στις αλλαγές που έρχονται.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η ανώτατη εκπαίδευση. Οι αναδιαρθρώσεις θα οδηγήσουν τα πανεπιστήμια στην ιδιωτικοποίηση και στην υποβάθμιση, τους αποφοίτους σε μια διαρκή περιπλάνηση ανάμεσα στην ανεργία, στην ημιαπασχόληση και στην «κατάρτιση» και, τέλος, την ερευνητική παραγωγή θα την υποτάξουν πλήρως στους νόμους του κέρδους. Μια βασική πλευρά, δηλαδή, των αναδιαρθρώσεων είναι οι ακριβοπληρωμένες και υποβαθμισμένες γνώσεις που θα παίρνουν τα παιδιά του λαού, ενώ μια άλλη εξίσου βασική είναι η ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος των επιχειρήσεων και των κερδών τους, σε βάρος του λαού και των αναγκών του.

Μοχλός για την επιβολή των ρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σ' αυτό το μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης είναι η πολυδιαφημισμένη αξιολόγηση. Γι' αυτό και δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό ο λαός και η νεολαία από την αξιολόγηση, γιατί στόχος της θα είναι ο έλεγχος της υποταγής ιδρυμάτων και εκπαιδευτικών στις απαιτήσεις της αγοράς κι όχι η επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία είναι γνωστά και μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ομως, η κυβέρνηση δε θέλει να τα αντιμετωπίσει. Θέλει την ισοτίμηση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων με τα τρίχρονα bachelor και τα διπλώματα των ιδιωτικών Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Θέλει να εισαγάγει την κατάρτιση μέσα στα πανεπιστήμια θεσμοθετώντας αντίστοιχα ινστιτούτα. Θέλει να στραγγαλίζει οικονομικά τα ιδρύματα και να τα σπρώξει στην ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά τα προβλήματα που ταλανίζουν την «καθημερινότητα» και το μέλλον των φοιτητών και σπουδαστών δε θέλει να τα λύσει.

Γι' αυτό καλεί σε «διάλογο» για την εκχώρηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για τη συναίνεση και την υπέρβαση του πολιτικού κόστους. Ομως, ο λαός κι η νεολαία μπορούν και πρέπει να τους εμποδίσουν, να τους μεγιστοποιήσουν το πολιτικό κόστος. Στο «διάλογό» τους το ΚΚΕ δε συμμετέχει. Επίσης, αντιδρά σημαντικό τμήμα των φοιτητών, σπουδαστών κι εκπαιδευτικών. Στις 21 του Γενάρη, μέρα τυπικής έναρξης του «διαλόγου», τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών καλούν σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις και μαζί τους έχει κάθε λόγο να κινητοποιηθεί ο καθένας, κάθε νέος, κάθε γονιός, κάθε εργαζόμενος. Γιατί κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά στην εξαφάνιση ακόμα και της ίδιας της επιστήμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ